Connect with us

Evenimente

„Noaptea de Poezie” la Radio Oltenia-Craiova

Published

on

Prima zi după echinocțiul de primăvară aduce poezia și muzica pentru cei care știu că ritualul primăverii este un moment unic. Ziua Mondială a Poeziei are loc în fiecare an pe 21 martie. 

Joi, 21 martie 2024, de la ora 19.00, în sediul istoric al Radio Oltenia-Craiova, str. Știrbei Vodă nr. 3, asociația Euro CulturArt prezintă Noaptea de Poezie”, în cadrul programului omonim ce se desfășoară în 10 spații culturale exponențiale din 7 orașe din România.

„Craiova se alătură comunităților poetice care participă la acest important eveniment național dedicat poeziei, prin vocea poetelor/poeților Ana Andrei, Elena Bălășanu, Gela Enea, Teodor Dună și Nicolae Coande, în decorul creat de artista plastică Ioana Fluerașu, alături de actrița Naționalului craiovean, Iulia Lazăr (recital din poezia lui Patrel Berceanu) și de muzicienii Cătălina Beța și Sorin Romanescu. Timp de două ore, publicul va putea lua direct pulsul primăverii: « nu există poeți triști/ primăvara trage pe roată sufletul iernii. » (Patrel Berceanu). Publicul craiovean este invitat să-și amintească de spiritul poeziei zi de zi, anotimp după anotimp.”. 

Evenimentul, transmis în direct de Radio România Oltenia-Craiova, va fi prezentat de criticul literar Nicolae Coande.

Inițiatorul programului Noaptea de Poezie” este scriitorul și managerul cultural Dan Mircea Cipariu.

Programul este organizat de asociația Euro CulturArt, co-producător fiind Radio România Oltenia- Craiova (realizator: Alexandru Mogoșeanu), iar co-finanțator AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).

Parteneri: JTI, Opera Scrisă.ro, AgentiadeCarte.ro

„Noaptea de Poezie” este un program de educație culturală şi de promovare a culturii scrise, în special a unui gen de nişă: Poezia. Realizat de Ziua Mondială a Poeziei (21 martie 2024), programul se desfășoară în 10 spații culturale exponențiale din 7 orașe: Arad (Sufrageria arădeană), București (Cărturești CARUSEL, CREART-Teatrelli, Hidden – The Social Space, Muzeul Național al Literaturii Române), Constanța (Doors Club), Craiova (Studioul Radio România Oltenia-Craiova), Târgu Jiu (Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”), Sibiu (Teatrul Gong) și Timișoara (Muzeul Apei). Participă 58 de poeți, 8 actori, 30 de muzicieni, 8 artiști vizuali și 24 de creativi în echipa de organizare.

Ziua Mondială a Poeziei a fost proclamată de UNESCO în 1999 şi este sărbătorită anual în data de 21 martie, drept o recunoaștere a renaşterii discursului poetic şi a interesului pentru poezie.