Connect with us

Regional

Noaptea Muzeelor la Muzeul Olteniei

Prezentarea Muzeului Olteniei.

Published

on

La începutul secolului al XX-lea, în anul 1908, s-au pus bazele Muzeului Regional de Antichităţi şi Etnografie al Judeţului Dolj, prin efortul prof. Ştefan Ciuceanu. Către sfârşitul anului 1922, din îndemnul mai multor intelectuali din oraş, a luat fiinţă societatea Cercul Ştiinţific Craiovean, cu scopul de a înfăptui, în capitala Olteniei, un muzeu de istorie naturală, în felul aceluia din Bucureşti înfiinţat sub direcţiunea lui Grigore Antipa. Anul urmator a fost inaugurat Muzeul de Istorie Naturală al Craiovei, condus de profesorul de științe naturale Marin Demetrescu.. În 1933, viitorul academician C.S. Nicolăescu-Plopşor devine conservator al colecţiilor noului muzeu. Între anii 1934-1948, Muzeul Regional al Olteniei a funcţionat în Casa Băniei (azi Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei – cea mai veche clădire din Craiova).

După cel de al II-lea război mondial, prin reformele învățământului și culturii, Muzeul Regional al Olteniei a primit spre folosință fosta Școală de Maici a Bisericii Madona Dudu, unde, până în anul 1963, au fost amenajate expoziții permanente de istorie, etnografie și științele naturii sub îndrumarea profesorului dr. Ion Firu. În anul 1966, Secția de Etnografie a Muzeului Regional al Olteniei revine în Casa Băniei.

După reorganizarea administrativă din anul 1968, Muzeul Regional al Olteniei se transformă în Muzeul Olteniei Craiova. În anul 1975, apar încă două secții în cadrul Muzeului Olteniei Craiova, Laboratorul Zonal de Restaurare și Conservare și Oficiul Patrimoniului Cultural Național. În anul 1981, Muzeul Olteniei Craiova este comasat cu Muzeul de Artă Craiova sub denumirea de Complexul Muzeal Județean Dolj, situație ce a durat până în anul 1991 când cele două muzee au redevenit de sine stătătoare.

În prezent, Muzeul Olteniei Craiova îşi desfăşoară activitatea în patru imobile, Secţia Istorie-Arheologie, pe strada Madona Dudu nr. 14, Secţia de Ştiinţele Naturii, în Palatul Ramuri, pe strada Popa Şapcă nr. 8, Secţia de Etnografie, la Casa Băniei, şi Laboratorul de Restaurare şi Conservare, pe strada Madona Dudu nr. 14, în clădirea cunoscută sub numele de Extindere Secţia Istorie-Arheologie.

 

 

 

 

sursa text Muzeul Olteniei
sursa foto inphotography.ro