Connect with us

Regional

Noi staţiuni turistice de interes local în județul Vâlcea

Pentru următorii 15 ani un număr de 22 de localităţi.

Published

on

Mai multe localităţi din județul Vâlcea au început demersurile pentru a fi declarate în primă fază staţiuni turistice de interes local.

Atestarea staţiunilor este condiţionată de mai mulţi factori printre care:
– amplasarea acestora într-un cadru natural fără poluanţi;
– existenţa studiilor şi a documentelor care atestă prezenţa şi valoarea factorilor naturali de cură (ape minerale, nămol, lacuri terapeutice, saline, bioclimat) din punct de vedere calitativ şi cantitativ;
– constituirea perimetrelor de protecţie ecologică, hidrogeologică şi sanitară a factorilor naturali de cură;
– drum rutier modernizat şi marcat cu semne de circulaţie;
– transport în comun între staţiunea turistică şi gara sau autogara care o deserveşte;
– punct farmaceutic;
– amenajarea şi iluminarea locurilor de promenadă;
– apă curentă, canalizare, energie electrică;
– terenuri de joacă pentru copii.

Staţiunile de interes naţional trebuie să dispună de un număr minim de 500 locuri în structurile de primire turistică, iar cele de interes local trebuie să dispună de minim 100 locuri.

Criteriile suplimentare de atestare a staţiunilor turistice vizează printre altele:
– existenţa de trenuri cu regim de rezervare a locurilor care să oprească în gara care deserveşte staţiunea (cotat cu 10 puncte), spaţii comerciale pentru activităţi de prestări servicii (bancă, schimb valutar, agenţie de turism);
– săli de spectacole şi săli de conferinţe cu o capacitate totală de minim 40 la sută din numărul locurilor existente în staţiune (30 puncte);
– canalizare centralizată (50 puncte), etc.
Punctajul minim pentru atestarea staţiunilor de interes naţional este de 135 puncte, iar cel pentru staţiunile de interes local este de 90 puncte.

În acest sens, autorităţile administraţiei publice locale trebuie să transmită autorităţilor centrale o cerere-tip şi documentaţia pentru atestarea staţiunii, care să cuprindă monografia turistică, documentaţia privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, avizate şi aprobate şi fişa staţiunii turistice.

Consiliul Judeţean Vâlcea doreşte să se implice ca sprijin pentru intermediere şi ajutor direct către autorităţile locale care au avansat în aceste demersuri pentru obţinerea statutului de staţiuni turistice.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu a declarat că sprijină toate demersurile acelor localităţi din judeţ care doresc să obţină acest statut.

„Este un fapt cunoscut că Vâlcea este judeţul cu un uriaş potenţial turistic şi oferta în acest domeniu cuprinde mai multe localităţi. Am salutat efortul administraţiilor locale care au început aceste demersuri şi în măsura în care putem, Consiliul Judeţean se va implica în a sprijini acţiunea acestora. Avantajele sunt mari, mai ales pentru obţinerea unor punctaje care să permită atragerea de fonduri europene şi implicit dezvoltarea accelerată a acestor localităţi. Statutul de staţiune aduce după sine locuri de muncă, un grad de bunăstare, o altă vizibilitate la nivel naţional, investitori privaţi, repopularea unor zone şi evident un nivel crescut al PIB-ul la nivel judeţean. Din câte ştiu, Costeştiul, Vaideeniul, Mălaia sunt printre cele mai avansate localităţi în ceea ce priveşte aceste demersuri”, spune Constantin Rădulescu

În acest moment în stadii avansate de obţinere a statutului de staţiune turistică sunt Costeşti, Vaideeni, Mălaia dar şi oraşul Ocnele Mari.

Dar nu sunt singurele, potrivit unor prognoze pentru următorii 15 ani un număr de 22 de localităţi ar putea demara procedurile pentru a ajunge la acest statut, totul depinzând însă de investiţii, de infrastructură edilitară şi de agremenet şi de a atragerea investitorilor în turism

Având aceste date la dispoziţie şi pe baza următoarelor două exerciţii bugetare, cei care vor conduce Consiliul Judeţean, dar şi primăriile au în faţă un parcurs extrem de bine trasat. Sarcina lor este să găsească resurse şi criterii pentru accesarea de fonduri europene şi atragerea de investiţii în următorii 15 ani.

Astfel, potrivit prognozelor urbanist-edilitare, pentru judeţul Vâlcea avem următoarele identităţi

Voineasa – staţiune montană, Mălaia – staţiune montană, Brezoi – staţiune montană, Perişani – staţiune agro-turistică, Câineni – staţiune agro-turistică, Călimăneşti – staţiune balneară, Muereasca – staţiune balneară, Ocnele Mari – staţiune balneară, Mihăeşti – staţiune balneară, Buneşti – staţiune balneară, Pietrari – staţiune balneară, Bărbăteşti – staţiune agro-turistică, Costeşti – staţiune balneară, Tomşani – staţiune balneară, Vaideeni – staţiune tradiţională, Horezu – staţiune tradiţională, Slătioara  – staţiune agro-turistică, Oteşani – staţiune agro-turistică,  Băile Govora – staţiune balneară, Olăneşti – staţiune balneară, Măciuca – staţiune agro-turistică, Drăgăşani – staţiune tradiţională, deci 22  de localităţi-staţiune.

La acestea, se adaugă microstaţiunile Vidra, Obârşia Lotrului, Vârful Romani, Ursu Ursuleţul, Coasta Lacului, Cozia,  Cheia şi Tisa,  majoritatea staţiuni montane pentru practicarea sporturilor de iarnă.