Connect with us

Evenimente

Papusile se intorc acasa

Prima şi unica expoziţie permanentă a teatrului de păpuşi românesc se află la Craiova şi va redeschisă, la Teatrul „Colibri”, în stagiunea 2015-2016.

Published

on

Prima şi unica expoziţie permanentă a teatrului de păpuşi românesc a apărut la Craiova, în ianuarie 2011, la inițiativa Asociaţiei Culturale „GAG“ şi a fost  găzduită, timp de 4 ani, de Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei – Casa Baniei. Proiectul Asociaţiei GAG, reprezentată de teatrologul Adriana Teodorescu și scenograful Eustațiu Gregorian, a fost răsplătit cu Premiul special pentru proiecte inedite şi realizări remarcabile,  în cadrul celei de-a 19-a ediţii a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din România.

Păpuși și elemente de decor donate de teatre fie din România (Alba, Braşov, Arad, Constanţa, UNATC Bucureşti – prin Catedra de actorie păpuşi-marionete), fie din Serbia (Subotica) şi Ungaria (Szeged), fie de artişti independenţi, precum scenografa Cristina Pepino, regizorul Cristian Pepino şi marionetista Adela Moldovan, s-au mutat acasă, la Teatrul „Colibri“. Ele au dat, astfel, naştere, primei secții muzeale deschise pe lângă un teatru de păpuși din România.

„Zestrea se va îmbogăți. De asemenea, spațiul muzeal va cuprinde și un soi de istorie vizuală a Teatrului de Păpuși din Craiova. Avem afișe de la primele spectacole, din 1948 – 1949. Ele stau într-o ladă pentru că nu am avut un loc de expunere. Acum au nevoie de restaurare pentru a putea fi expuse. O să apelăm la ajutorul colegilor de la Muzeul Olteniei și Muzeul de Artă să ne sprijine în acest demers. Sunt și păpuși vechi care vor trebui reparate, dar vom încerca să nu le ștergem patina timpului” – a declarat teatrologul Adriana Teodorescu, managerul Teatrului Colibri.

Muzeul Păpușilor de la Teatrul „Colibri“ își va deschide porțile cel mai probabil în cursul viitoarei stagiuni 2015-2016. Este încă un prilej de mândrie pentru noi, craiovenii, iar toţi cei implicaţi în realizarea acestui proiect merită o reverenţă din partea noastră.

Simona Lica