Connect with us

Regional

(Reportaj) Casa memorială „Tudor Vladimirescu”

Din dorinţa de a scoate ţara de sub stăpânirea fanarioţilor, Tudor Vladimirescu conduce Revoluţia din 1821.

Published

on

Casa memorială „Tudor Vladimirescu” se află în localitatea Vladimir din judeţul Gorj. Aici, în anul 1780, din părinţi moşneni (Constantin şi Ioana) s-a născut Tudor Vladimirescu întregind familia formată din 3 copii (Papa, Cons-tandina şi Tudor). După vârsta de 12 ani, Tudor ajunge în casa boierului Glogoveanu, unde învaţă oratorie, gramatică şi limba greacă. Odată cu însuşirea noţiunilor privind administrarea moşiilor, este numit logofăt pe moşia boierului, iar din 1806 a fost vătaf în ţinutul Cloşani. Din dorinţa de a scoate ţara de sub stăpânirea fanarioţilor, Tudor Vladimirescu, susţinut de oastea de panduri, va conduce Revoluţia din 1821.

La 15 mai, Tudor organizează ridicarea taberei de la Bucureşti, ordonând retragerea către nordul Olteniei. În acest timp, eteriştii desfăşoară intense acţiuni diversioniste culminând cu asasinarea lui Tudor la Târgovişte, în dimineaţa zilei de 27 mai 1821 de către Lassani şi Caravia, ofiţerii generalului Alexandru Ipsilanti.

În amintirea lui Tudor Vladimirescu, în 1932, prin eforturile Ligii Naţionale a Femeilor Române din Gorj, condusă de Aretia Tătărescu, este inaugurată Casa Memorială din satul natal, Vladimir, informeaza corespondentul Radio Oltenia Craiova din judetul Gorj, Razvan Stoichitoiu: