Connect with us

Evenimente

Sfântul Ioan și sărbătorirea Ionilor (audio)

După Bobotează, creştinii ortodocşi şi cei greco-catolici îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ioan

Published

on

După Bobotează, creştinii ortodocşi şi cei greco-catolici îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ioan. Sărbătoarea se numeşte Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Ioan este ultimul proroc al Vechiului Testament şi este menţionat în cărţile sfinte ca fiind cel care a avut rolul de a pregăti oamenii pentru primirea fiului lui Dumnezeu. Aproximativ 2 milioane de români îşi serbează astăzi onomastica. Relatează Cristian Curte:


În fiecare an, în ajunul sărbătorii Sfântului Ioan Botezatorul este organizat Balul Ionilor de la Soceni, o localitate din Caraş Severin. Evenimentul are o tradiţie de 100 de ani şi consfinţeşte sfârşitul sărbătorilor de iarnă în Banat. Corespondentul RRA Mario Balint, transmite:

În fiecare an, de praznicul Sfântului Ioan Botezătorul, în satul Tălmăcel din judeţul Sibiu are loc un obicei unic, numit Udatul Ionilor. Potrivit tradiţiei vechi de un secol, după slujba de la biserică, prin sat porneşte un alai format din feciori călare pe cai împodobiţi şi fete îmbrăcate în costume populare, însoţiţi de muzicanţi şi un car alegoric. Alaiul se opreşte la pârâul din spatele bisericii unde toţi cei care poartă numele de Ion sau Ioana sunt luaţi pe sus de feciori şi „înmuiaţi” cu picioarele în apă. Corespondenta noastră, Carmen Vulcan, precizează că, după ce au fost udaţi toţi Ionii, mulţimea însoţeşte din nou alaiul spre piaţa din faţa bisericii,  unde feciorii şi fetele joacă hore şi învârtite. Acest obicei încheie sărbătorile de iarnă în Mărginimea Sibiului.