Connect with us

Fapt divers

Știți să interpretați codurile de pe ouă?

Scurt și clar despre informațiile transmise prin codul aplicat pe ouăle de consum.

Published

on

Un produs nelipsit din alimentația zilnică a omului, consumat ca atare sau în componența altor preparate culinare este oul, achiziționat, pentru mai multă siguranță în ceea ce privește sănătatea, de la magazin. Dar câți dintre noi știm de fapt ce fel de ouă consumăm, principalele două criterii de achiziționare fiind prețul și termenul de valabilitate?

Ei bine, dacă privim mai cu luare aminte un ou din orice magazin alimentar observăm că, pe lângă data până la care acesta poate fi consumat în siguranță, există marcat și un cod alcătuit din cifre și litere care ar trebui să ne intereseze în mod deosebit. Astfel, prima cifră este cea mai importantă, deoarece oferă informaţii asupra modului de creştere a găinilor. Aceasta poate să fie 0, 1, 2 sau 3. Urmează literele „RO” care reprezintă codul ţării noastre, iar la final apare identitatea producătorului.

Cifra 0 de la începutul codului ne arată că  ouăle provin  de la găini crescute în aer liber și au consumat numai hrană ecologică, chiar și iarba nu a fost tratată cu pesticide sau fertilizatori sintetici sau chimici.

Cifra 1 de la începutul codului corespunde ouălor  de găini crescute în aer liber însă hrana lor nu este certificată ecologic. Găinile crescute în acest sistem pot petrece ziua într-un spațiu de cel puţin 4 metri pătraţi, în aer liber, iar noaptea se pot retrage în hale. De asemenea, beneficiază de o zonă de scormonit în pământ și depun ouăle în cuibare presărate cu fân.

Cifra 2 de la începutul codului corespunde ouălor ce provin de la găini crescute în hale la sol. Conform reglementărilor UE, în acest sistem, pe 1 mp, în hale ce nu beneficiază de lumină naturală trăiesc între  9 şi 18 găini care deseori ajung la canibalism.

Cifra 3 de la începutul codului indică faptul că  ouăle provin de la găini crescute în baterii. Sunt considerate ouăle de cea mai scăzută calitate deoarece, în acest sistem de creștere, fiecare găină are un spaţiu vital de numai 550 cm pătraţi, fără să vadă lumina naturală iar hrana  conţine  vitamine sintetice şi medicamente, deseori coloranţi şi furaje modificate genetic. O interdicţie la nivelul UE a acestor baterii a fost dată în 2012, dar producătorii de ouă au inventat, cuştile „îmbunătăţite”, dar la fel de nocive. Singurele ţări în care au fost interzise bateriile sunt Austria şi Elveţia.

Specialiștii în nutriție consideră că ouăle al căror cod începe cu cifra 2 sau 3, dezechilibrate din punct de vedere nutriţional, sunt dăunătoare sănătății. Așadar, atunci când cumpărați ouă nu vă ghidați doar după preț.