Connect with us

National

Teatrul de Comedie din Bucuresti: 55 de ani de la inaugurare

Teatrul de Comedie din București, înființat în toamna anului 1960 de către maestrul Radu Beligan, a fost inaugurat la 5 ianuarie 1961.

Published

on

Teatrul de Comedie din București, înființat în toamna anului 1960 de către maestrul Radu Beligan, a fost inaugurat la 5 ianuarie 1961, cu spectacolul ”Celebrul 702” de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter.

Radu Beligan a fost, între anii 1961-1969, primul director al Teatrului de Comedie. Marele actor a avut rolul principal în spectacolul ”Celebrul 702”, după care a mai interpretat pe aceeași scenă roluri în spectacolele ”Șeful sectorului suflete” de Alexandru Mirodan (1963), ”Rinocerii” de Eugene Ionesco (1964), ”Capul de rățoi” de George Ciprian (1966), ”Opinia Publică” de Aurel Baranga (1967), ”Ucigaș fără simbrie” de Eugene Ionesco (1968).

CORRECTION Romania Oldest Active Actor

Cei care i-au urmat la conducerea teatrului au fost, de asemenea, nume mari ale scenei românești, regizori sau actori: Lucian Giurchescu (1969-1979 și 1990-1994), Valentin Plătăreanu (1979-1981), Silviu Stănculescu (1981-1990), Vladimir Găitan (1994-1996), Dan Vasiliu (1996-2002). Din 2002 și până în prezent Teatrul de Comedie îl are ca director pe George Mihăiță.

astazi-e-ziua-ta-george-mihaita-18493563

Printre actorii care au jucat în primii ani pe această scenă se numără Radu Beligan, Ion Lucian, Ștefan Ciubotărașu, Florin Scărlătescu, Mircea Șeptilici, Dem Savu, Sanda Toma, Liliana Țicău, Iarina Demian, Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Melania Cîrje, Amza Pellea, Mihai Pălădescu, Dem Rădulescu, Ștefan Tapalagă, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Valentin Plătăreanu, după cum se menționează pe site-ul teatrului, www.comedie.ro.

Cu un repertoriu dedicat genului comic în marea sa diversitate, de la Shakespeare, Cehov sau Gogol la comedia bulevardieră, teatrul absurdului sau comedia neagră, Teatrul de Comedie este unic în România, arată site-ul amintit.

A obținut Premiul Teatrului Națiunilor pentru ”cea mai bună participare națională” la Paris, în 1963, cu spectacolele ”Rinocerii” de Eugene Ionesco, regia Lucian Giurchescu, și ”Umbra” de Evghenii Svart și ”Troilus și Cresida” de William Shakespeare, ambele în regia lui David Esrig, ultimul dintre ele obținând și premiul pentru cel mai bun spectacol.

Comedie

Teatrul de Comedie revine pe cele mai importante scene internaționale în perioada 1991-1992, prin turneele efectuate în mai multe orașe din Marea Britanie, Columbia, Venezuela și Canada cu spectacolul ”Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare, în regia lui Alexandru Darie. Spectacolul ”Revizorul”, în regia lui Horațiu Mălăele, prezentat în cadrul Festivalului Internațional Fringe Edinburgh obține în august 2007 cronici elogioase în cotidiene britanice precum ”The Times” sau ”The Independent”.

Între piesele jucate pe scena Teatrului de Comedie s-au numărat: ”Sunt un orb”, un recital excepțional al lui Horațiu Mălăele; ”…escu” de Tudor Mușatescu (regia Alexandru Dabija); ”Cântăreața cheală” și ”Lecția” de Eugene Ionesco (director de scenă Victor Ioan Frunză); ”Elling”, o dramatizare de Axel Hellstenius, în colaborare cu Petter Naess, după romanul ”Frați de sânge” de Ingvar Ambjornsen; ”Visul lui Don Quijote”, o adaptare de Dan Tudor, după Cervantes și Bulgakov; ”Domnișoara Iulia” de August Strindberg (regia Liviu Lucaci).

În 2002 a fost lansat Festivalul Comediei Românești, devenit internațional de la a cincea ediție, iar în 2006 au fost lansate Concursul de Comedie Românească și Gala Comediei Românești. Pe lângă vechile spații ale teatrului, ”Sala Radu Beligan” și ”Sala Studio”, în decembrie 2009 a fost inaugurată ”Sala Nouă”, cu o capacitate de 120 de locuri și o suprafață de 160 mp.

La 5 ianuarie 2015 actorii Radu Beligan, Sanda Toma și Marin Moraru, precum și regizorii David Esrig și Lucian Giurchescu au revenit pe scenă cu prilejul celei de-a 54-a aniversări a Teatrului de Comedie, pentru a rememora într-un spectacol de gală o perioadă fastuoasă a instituției, anii ’60 — ’70. ”Dacă ar fi să aleg între toate lucrurile bune pe care le-am făcut eu în această viață, fără îndoială înființarea Teatrului de Comedie ocupă de departe locul întâi, așa că îmi permit să-i urez din toată inima o viață cât mai lungă, cu succese nenumărate”, declara cu acel prilej Radu Beligan. Evenimentul a marcat atât cei 54 de ani de la premiera primului spectacol, cât și împlinirea a 50 de ani de la marele triumf al pieselor regizate de David Esrig și Lucian Giurchescu — „Troilus și Cresida”, „Umbra” și „Rinocerii” — la Teatrul Națiunilor din Paris.

„Amadeus” de Peter Shaffer (regia Toma Enache), „Ibsen Incorporated” (regia Catinca Drăgănescu), ”C.E.O./Directorul Executiv” (regia Vladimir Anton), „În plină glorie” (regia Răzvan Mazilu) sunt spectacole prezentate în premieră în 2015 la Teatrul de Comedie.

Din repertoriul curent al teatrului amintim: ”Directorul Executiv”, de Stig Larsson, regia Vladimir Anton; ”În plină glorie!” de Peter Quilter, regia Răzvan Mazilu; ”Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, regia Vlad Massaci; ”Tartuffe” de Moliere, regia Laszlo Bocsardi; ”Jocul de-a vacanța” de Mihail Sebastian, regia Dragoș Alexandru Mușoiu; ”La vita e bella” de Radu F. Alexandru, regia Vlad Cristache ș.a.

 

 

sursa: agerpres.ro