Connect with us

National

Tu ai privit cerul?

Acum are loc un spectacol astronomic de neuitat!

Published

on

In aceasta noapte va fi maximul curentului de meteori Perseide. Vom putea admira pe cer mai multe „stele căzătoare”.

Perseidele sunt unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi în fiecare an şi sunt denumite astfel după constelanţia din care pare că vin, Perseus, scrie pe site-ul Observatorului Astronomic din Bucureşti. Meteorii sunt dâre luminoase lăsate pe cer de o particulă de praf cosmic, care are sub 1 mm diametru şi care se aprinde în contact cu atmosfera terestră. Meteorul este vizibil doar o fracţiune de secundă.

În cazul Perseidelor, în anul 2015 perioada de activitate este între 17 iulie şi 24 august, dar curentul maxim este în noaptea de 12 spre 13 august, în jurul orei 22.00, ora României. Atunci se vor putea vedea cei mai mulţi meteori. Cei care vor să-i admire trebuie să meargă în locuri cu cer senin şi fără lumini artificiale, la munte sau pe câmp. Aici ar putea fi văzuţi aproximativ 100 de meteori pe oră, în timp ce înitr-un oraş vor fi vizibili doar 10-20 meteori pe oră.

Pe lângă Perseide, în fiecare an putem observa şi alţi curenţi de meteori, printre care Geminidele. Meteorii par că vin din constelaţia Gemini şi vor fi vizibili în special în noaptea de 13-14 decembrie. Particulele de praf care formează meteorii provin de la asteroidul 3200 Phaeton şi au un specific interesant: sunt mai lenţi ca alţi meteori şi foarte luminoşi. Prin urmare, ei vor fi mai uşor de observat, deplasându-se încet printre stele. În perioada maximului pot fi văzuţi aproximativ 120 de stele căzătoare pe oră.