Connect with us

National

Zeul roman Silvanus, protectorul pădurilor, într-un relief din marmură la muzeul din Deva

Published

on

Un relief din marmură care îl înfățișează pe zeul roman Silvanus, protectorul pădurilor și al câmpurilor, va putea fi văzut de vizitatorii Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, pe tot parcursul lunii martie, într-un loc special dedicat exponatelor de mare valoare, la intrarea în Palatul Magna Curia.

 Piesa a fost descoperită în vara anului 1976 în situl de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, între sanctuarul zeilor Esculapius și Hygia și zidul de nord al orașului. Relieful redă figurile a zece personaje, zeul Silvanus fiind poziționat frontal.

Potrivit istoricilor muzeului, zeul Silvanus a evoluat odată cu dezvoltarea agriculturii, de la o divinitate de rang inferior la una foarte importantă în Italia și în mare parte a Imperiului Roman. Silvanus a fost un zeu popular și în Dacia, cultul său fiind documentat cu precădere în Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, unde este posibil să i se fi ridicat un templu.

Silvanus este figurat frontal, bărbos și pletos, cu căciulă frigiană, tunică scurtă și mantia prinsa pe umărul drept cu o fibulă. Ține cosorul în mâna dreaptă adusă la piept, iar în cea stângă un toiag lung.

Silvanele ocupă cea mai mare parte a reliefului. În număr de nouă, ele sunt figurate cvasi-identic: întoarse ușor spre dreapta lor, purtând  rochii lungi și ținând în mâna stângă o cunună, probabil din spice de grâu.

 

Sursa: Agerpres