Connect with us

International

Ziua Internațională a Francofoniei

Este și Ziua Limbii Franceze la ONU.

Published

on

Ziua internaţională a Francofoniei este sărbătorită la 20 martie, dată la care, în anul 1970, a fost semnată, la Niamey, în Niger, convenţia de înfiinţare a Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică, organizaţie interguvernamentală care  a devenit, în 1998, Agenţia Interguvernamentală a Francofoniei şi, în 2005, Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

La această dată, mai puțin în acest an, când manifestările publice sunt nerecomandate sau chiar interzise din cauza pandemiei de coronavirus, peste 300 de milioane de francofoni din lumea întreagă îşi sărbătoresc limba maternă prin manifestări culturale tematice, festivaluri de film, cercuri literare, expoziţii artistice sau festivaluri gastronomice.

Termenul „francofonie” a fost folosit pentru prima dată în jurul anului 1880, de către geograful francez Onesime Reclus, pentru a desemna totalitatea persoanelor şi a ţărilor vorbitoare de limbă franceză, se arată pe site-ul www.francophonie.org. De atunci, se foloseşte termenul de francofonie, scris cu „f” pentru a desemna vorbitorii de limbă franceză şi cu „F” pentru a face referire la dispozitivul instituţional care se ocupă de relaţiile dintre ţările francofone.

Încă de la începutul secolului al XX-lea, a fost identificată existenţa unui spaţiu lingvistic francofon, iar de atunci, vorbitorii de limbă franceză s-au reunit în diverse grupuri sau asociaţii, cum ar fi asociaţii profesionale, grupuri de scriitori, de librari, de jurnalişti, de avocaţi, ONG-uri şi profesori de limbă franceză, cu scopul de a promova Francofonia.

Data de 20 martie este celebrată şi de Organizaţia Naţiunilor Unite ca zi a limbii franceze. Zilele dedicate limbilor folosite în cadrul ONU au fost introduse în anul 2010, pentru a marca multilingvismul şi diversitatea culturală şi, totodată, pentru a promova folosirea egală a celor şase limbi oficiale ale ONU (engleza, araba, chineza, spaniola, franceza şi rusa). Multilingvismul, recunoscut ca o valoare fundamentală, este un factor important în favorizarea toleranţei, asigurând, pe de o parte, o largă participare la procesul decizional al Organizaţiei, pe de altă parte, o eficienţă mai mare, cu rezultate notabile şi cu o transparenţă crescută în ceea ce priveşte gradul de implicare al fiecărui membru în parte. Fiecare dintre aceste zile dedicate celor şase limbi reprezintă o oportunitate de sensibilizare a comunităţii ONU cu privire la istoria, la cultura şi la folosirea fiecăreia dintre aceste limbi.

AGERPRES