Connect with us

Evenimente

Ziua Internațională a Studenților

Din 1941…

Published

on

17 noiembrie a fost declarată, oficial, Ziua Internațională a Studenților în anul 1941, de către Consiliul Internațional al Studenților, ca urmare a evenimentelor din 1939, desfășurate la Praga. Încă din anul 1939 ocupanții naziști din Cehoslovacia( fost protectorat al Boemiei și Moraviei), în Praga, au suprimat o demonstrație a studenților de la Facultatea de Medicină din Universitatea Charles ce comemora crearea unei Republici Cehoslovace independente. În urma suprimării demonstrațiilor de către naziști, Jan Opletal’s a murit. Tot atunci, 9 studenți și-au pierdut viața, iar alți peste 1200 au fost trimiși în lagăre de concentrare.

În toamna anului 1989, pe data de 17 noiembrie, slovacii au cerut ieșirea din comunism, prin demonstrații studențești, urmând ca în ziua următoare să facă același lucru și cehii. Manifestația desfășurată la Praga, la care au luat parte peste 15.000 de studenți, s-a soldat atunci cu circa 600 de răniți. Aceasta e ceea ce ziua de 17 noiembrie comemorează. Astfel 17 noiembrie reprezintă punctul de pornire al manifestațiilor anticomuniste ale studenților din Praga, care au marcat începutul „Revoluției de catifea” din Cehoslovacia.

Ziua Studenților este astăzi printre sărbătorile oficiale din Grecia. Revolta studenților politehniști din Atena împotriva juntei militare greceşti din 1973 a ajuns la un punct culminant în 17 noiembrie. Odată cu primele ore ale zilei de 17 noiembrie un tanc AMX 30 a dărâmat porțile blocate ale Politehnicii.

Și zilele oficiale de sărbătoare din Republica Cehă (din 2000, datorită eforturilor depuse de studenții cehi din Consiliile din instituțiile de învățământ superior), și din Slovacia conturează lupta studenților pentru libertate și democrație.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: anosr.ro