Connect with us

Evenimente

Ziua Mondială a Refugiaților

Rezoluţia 55/76, din 4 decembrie 2000

Published

on

Naţiunile Unite marchează, în fiecare an, la 20 iunie, Ziua Mondială a Refugiaţilor (World Refugee Day) pentru a cinsti curajul, puterea şi decizia familiilor care sunt forţate să îşi părăsească locuinţele sub ameninţarea războiului, a persecuţiei şi a violenţei.

În prezent, peste 100 de ţări marchează această zi prin diverse evenimente culturale, dar şi caritabile, pentru a oferi ajutor celor aflaţi în situaţii dificile.

Scopul principal al protecţiei refugiatului este acela de a ajuta la găsirea unor soluţii durabile care să permită refugiaţilor să îşi reconstruiască vieţile cu demnitate şi pace. Există trei asemenea soluţii preferate de către UNHCR (Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați): integrare locală, reîntoarcere în ţara de origine odată ce motivele refugiului au încetat să existe, sau relocarea într-o ţară terţă, atunci când refugiatul nu mai poate rămâne în ţara care i-a acordat azil din diferite motive.

UNHCR este prezent în România începând cu septembrie 1989, când a fost deschis un birou de legătură la invitaţia guvernului român. Pe 7 ianuarie 1991, România a aderat la Convenţia de la Geneva din 1951, privind statutul refugiatului, şi la Protocolul adiţional al acesteia din 1967, iar în 1992 s-a deschis Reprezentanţa UNHCR în România. Încă de la început, UNHCR a oferit asistenţă tehnică guvernului român pentru îmbunătăţirea sistemului de azil şi a condiţiilor de primire şi cazare, dar şi pentru implementarea unor programe coerente de integrare pentru cei cărora li se acordă o formă de protecţie (statutul de refugiat sau protecţie subsidiară).

UNHCR colaborează cu instituţiile guvernamentale relevante, precum Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) şi Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră din Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Afacerilor Externe şi alte organe guvernamentale (Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului, etc.). De asemenea, UNHCR are parteneriate şi cu unităţi de învăţământ superior în vederea promovării Dreptului Refugiatului.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat prin Rezoluţia 55/76, din 4 decembrie 2000, marcarea Zilei Mondiale a Refugiaţilor în fiecare an la 20 iunie.

În 2001, când urma să fie celebrată cea de-a 50-a aniversare a Convenţiei din 1951 referitoare la Statutul Refugiaţilor, Organizaţia pentru Unitatea ţărilor africane (OAU) (Uniunea Africană din 9 iulie 2002) a fost de acord cu sărbătorirea Zilei Mondiale a Refugiaţilor concomitent cu Ziua Refugiaţilor din Africa (20 iunie).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: agerpres.ro