DE ACTUALITATE

Avertisment Salvamont

Atenție la căpușe!

Împarte cu prietenii tăi

Odată cu sosirea căldurii în vegetaţie încep să îşi facă apariţia căpuşele, insecte parazite hematofagi (se hrănesc cu sângele gazdelor) și populează o singură gazdă timp de câteva zile, dacă nu sunt îndepărtate. Apar primăvara şi vara, până târziu, muşcăturile lor sunt nedureroase, nu le sesizăm de la primul contact şi de aceea este bine să ne verificăm corpul măcar o dată pe zi după o ieşire în natură în care am umblat prin vegetaţie înaltă.

Căpuşele trebuie extrase imediat ce sunt descoperite, iar îndepărtarea lor trebuie făcută neapărat în întregime, deoarece doar astfel se poate preveni transmiterea unor boli. Extragerea se face cu mare atenţie cu ajutorul unei pense curbe cu vârful bont sau cu un extractor de căpuşe, dacă le aveţi la îndemână în trusa medicală, apoi dezinfectaţi locul cu alcool. Urmăriţi atent daca aţi extras căpuşa în întregime, apoi urmăriţi-vă evoluţia stării de sănătate şi la primele simptome de inflamare a locului muşcăturii, frisoane, adresaţi-vă medicului.

Capușa NU TREBUIE tamponată cu alcool sau alte substanțe (aceste substanțe vor provoca capușa să vomite și va transmite totul în interiorul gazdei).

Imediat după extragere se recomandă deplasarea la o clinică de boli infecțioase după care se respectă un anumit protocol. 

În cazul în care sunteți în munte pentru mai multe zile, pentru a identifica dacă acea capușă a fost infestată cu BORELIA urmăriți următoarele semne: apariția în câteva zile a unui eritem roșu bine delimitat în zona mușcăturii de mărimea unei monezi, răceală falsă în interval de 5-7zile.

Deplasarea la medic pentru analize este întotdeauna obligatorie.

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Craiova: Story Wood Cut in Parcul Tineretului

Tema propusă anul acesta este: „Personaje celebre din lumea poveştilor”. 

Închide