DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 15 august 2019

Joi, 15 august

Zile trecute – 226

Zile rămase – 139

Soarele răsare – 06.19

Soarele apune – 20.20

Zodia – Leu

Calendar ortodox

Adormirea Maicii Domnului

Calendar catolic

Adormirea Maicii Domnului; Ss. Tarciziu, m.; Iacint, pr.; Stanislau Kostka, clg.

Ziua Marinei Române. Ziua Marinei Române se sărbătorește la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. S-a aniversat pentru prima dată în 1902, la 15 august. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanța, la bordul Crucișătorului „Elisabeta”, în prezența ministrului de război, Dimitrie A. Sturdza, și a tuturor ofițerilor Diviziei de Mare. De asemenea, pe faleza Cazinoului au fost organizate ample manifestări, spectacole în aer liber și jocuri de artificii.

Polonia – Ziua Forțelor Armate

Sărbători naţionale – Congo

India

Ziua principală a Festivalului O-bon, Japonia

-1517 – Sfinţirea Mănăstirii Curtea-de-Argeş, în prezenţa lui Neagoe Basarab, domnul Ţării Româneşti.

-1530 – Se termină biserica nouă a Mănăstirii Humor, ctitoria marelui logofăt Teodor Bubuiog. Pictura, executată în anul 1535, este opera zugravului Toma de la Suceava.

-1539 – Regele Francisc I stabilește prin Edictul de la Villers-Cotterêts ca în administrație să se folosească numai limba franceză în loc de latină.

-1595 – Oastea otomană ocupă Bucureştiul, bisericile fiind transformate în moschei, iar mănăstirea lui Alexandru Vodă (mai târziu Mănăstirea Radu-Vodă) este fortificată („palanca lui Sinan-paşa”).

-1675 – A fost înfiinţat Observatorul astronomic de la Greenwich. În 1948, Observatorul a fost transferat în castelul Herstmonceux (Sussex). Vechea clădire a observatorului, construită de Wren, s-a păstrat până în prezent, şi este înconjurată de un parc în centrul Londrei.

-1714 – Constantin Brâncoveanu, domn al Ţării Româneşti, este ucis, prin decapitare, la Constantinopol, împreună cu cei patru fii ai săi şi cu Ienache Văcărescu.

-1771 – S-a născut Sir Walter Scott, scriitor scoţian, autor a numeroase romane cavalereşti, precum „Ivanhoe”, creator al acestui efemer gen literar (21 septembrie 1832).

-1769 – S-a născut Napoleon Bonaparte, împăratul tuturor francezilor, cel care a încercat să cucerească Rusia şi a pierdut toate posesiunile franceze din America (d. 5 mai 1821, în insula Sfânta Elena).

-1795 – În Franța livrele sunt înlocuite în mod oficial de franci.

-1870 – În „Convorbiri Literare” a fost publicat poemul eminescian „Epigonii”.

-1888 – A apărut la București cotidianul „Adevărul”. Primul director a fost Alexandru V. Beldiman.

-1914 – Este deschis, oficial, Canalul Panama, prima navă care a trecut prin acesta fiind SS Ancon, sub pavilion american.

-1931 – A apărut primul număr al ziarului „Scânteia”.

-1947 – În România se adoptă o nouă reformă monetară. În sume limitate, în funcție de profesia deținătorilor, schimbarea banilor s-a făcut la raportul de 20.000 lei vechi pentru 1 leu nou. Familiile de țărani puteau schimba cel mai mult 5 milioane de lei, iar dacă aveau dovada că au livrat statului cota de produse mai aveau voie să schimbe în plus 2,5 milioane. Urmau apoi salariații, pensionarii și cei cu profesii liberale recunoscute oficial, cu 3 milioane de lei. Restul a avut dreptul să schimbe 1,5 milioane de lei vechi. Sumele neschimbate s-au blocat în conturi.

-1948 – În partea de sud a Peninsulei Coreene, este fondată Republica Coreea.

-1960 – Proclamarea independenței Republicii Congo.

-1969 – Se deschide festivalul Woodstock. Woodstock Music & Art Fair (Woodstock sau Festivalul Woodstock), un festival de muzică intitulat „Trei zile de pace și muzică”, ținut pe terenul (2,4 km2) unui fermier numit Max Yasgur, în apropierea cătunului White Lake, în orașul Bethel, în perioada 15-18 august 1969.

-1975 – În timpul loviturii militare de stat din Bangladesh, prim-ministru Mujibur Rahman și familia lui sunt uciși.

-1993 – În Paraguay, dictatura militară a generalului Andrés Rodríguez se termină. Juan Carlos Wasmosy devine primul președinte al țării ales democratic.

-2004 – Prințul Hans-Adam al II-lea transferă în mod oficial puterea de a lua decizii guvernamentale de zi cu zi fiului său cel mare, Prințul Moștenitor Alois. Din punct de vedere legal, Hans-Adam rămâne șef de stat.

-2007 – Un cutremur puternic de magnitudine 8 a lovit coasta Pacificului devastând Ica și diferite regiuni ale Peru omorând 514 oameni și rănind 1090.

-2009 – A încetat din viaţă compozitorul de muzică uşoară Florin Borgardo, cunoscut pentru muzica de pe coloanele sonore ale unor filme precum „Liceeni” sau „Declaraţie de dragoste”. (n. 16 august 1942).

Foto: Dan Păsărin

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Din ianuarie, anul viitor, toate vehiculele care nu sunt înmatriculate în Bucureşti sau Ilfov vor putea intra în Capitală numai după achitarea unei viniete

Închide