Connect with us

International

Ce trebuie sa stie romanii care merg in vacanta in Turcia

Iata ce presupune starea de ugenta.

Published

on

Agentia DPA prezinta o lista de masuri pe care cabinetul Turciei le-ar putea pune in aplicare in situatii de urgenta si extraordinare:

– Interdictia de a circula pe timpul noptii ar putea fi impusa;
– Adunarile si protestele pot fi interzise, indiferent daca sunt in strada sau in interior;
– Mass-media cum ar fi ziare, reviste si carti pot fi interzise, sau publicarea lor interzisa fara acord oficial;
– Toate formele de difuzare si publicare de texte, imagini, filme si fisiere audio pot fi controlate, limitate sau chiar interzise;

– Personalul din securitate poate efectua perchezitii la persoane, vehicule sau proprietati si confisca potentiale probe;
– Traficul rutier poate fi interzis in anumite ore sau in anumite zone;
– Anumite zone pot fi ingradite sau evacuate;
– Statul poate prelua controlul asupra traficului pe uscat, pe mare si in aer, adauga DPA.
Intrebat de corespondentul Stirilor ProTV, Catalin Radu Tanase, daca romanii aflati Turcia sunt in siguranta, ambasadorul turc in Romania a raspuns: „Eu am numarat 500 de chartere din toata lumea catre Antalya, in ultimele trei zile.Turistii isi fac linistiti vacantele acolo. Nu e periculos in statiuni. Pe de alta parte, in orase, este adevarat ca oamenii ies pe strazi sa demonstreze, dar atat”.
Recomandarile MAE pentru romanii care merg in Turcia:
Ministerul Afacerilor Externe recomanda turistilor si celorlalti cetateni romani aflati pe teritoriul Turciei sa evite orice deplasari care nu sunt strict necesare, in special in locurile aglomerate, si sa se informeze in permanenta asupra evolutiei situatiei interne.
De asemenea, cetatenii romani care intentioneaza sa se deplaseze spre orice destinatii din Turcia, in cursul zilelor urmatoare, sunt sfatuiti sa verifice cu operatorii de transport si de turism valabilitatea calatoriile respective.
Cetatenii romani pot apela telefonic Ambasada Romaniei la Ankara si Consulatele Generale ale Romaniei din Istanbul si Izmir prin intermediul Centrului de Contact si Suport pentru Cetatenii Romani din Strainatate, care functioneaza in regim de permanenta, la numerele +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.
MAE mai recomanda romanilor sa evite orice deplasare in zona de sud-est a tarii si zona situata la frontiera cu Siria si Irak, din cauza riscurilor ridicate generate de actiuni teroriste si de aparitia unor situatii imprevizibile, produse de atentate teroriste si atacuri armate.
Deplasarea in localitatile din proximitatea frontierelor mentionate, implica, in consecinta, pericol major de securitate.
Cetatenii romani sunt avertizati ca exista riscul ca anumite cai de comunicatie sau puncte de trecere a frontierei sa fie temporar inchise, iar zonele respective sa fie supuse unor restrictii neprevazute, de natura militara.
Din cauza riscului ridicat de atentate teroriste in Turcia, autoritatile manifesta maximum de vigilenta, fiind adoptate masuri ferme de control al frontierei de sud-est, de limitare a circulatiei si de depistare a unor persoane suspecte.
Avand in vedere recentele atentate teroriste din Ankara , Istanbul si de la Aeroportul International Kemal Ataturk din 28.06.2016 din Istanbul, in care au fost vizati atat cetateni turci, cat si cetateni straini aflati in zone aglomerate sau turistice, persista riscul de producere a unor noi atentate in astfel de zone, in marile orase ale Turciei.
Cetatenii romani aflati in vizita sau in tranzit in aceste orase (in special, Ankara – cartier Kizilay Bulevardul Tunalı ; Istanbul – pietele Taksim si strazile adiacente, B-dul Istiklal si cartierul Kadikoy, Sultanahmet si zona Bazar; Izmir) si in alte zone turistice intens frecventate din Turcia trebuie sa dea dovada de maxima prudenta in aceasta perioada, evitand locurile aglomerate din spatiile publice si de interes turistic.
Se recomanda insistent cetatenilor romani care calatoresc la Istanbul sa evite stationarea prelungita in zonele turistice principale, in apropierea centrelor comerciale sau a sectiilor de politie, iar in contextul observarii unor persoane sau colete suspecte, sa paraseasca de urgenta zona in care se afla.