Connect with us

International

SUA si aliatii „lovesc ISIS mai puternic decat niciodata”

Fiind sezonul vacantelor, plutesc in aer multe intrebari in legatura cu posibilie atentate teroriste in preajma sarbatorilor.

Published

on

Preşedintele Barack Obama a declarat că SUA şi aliaţii lor au lovit gruparea Statul Islamic mai puternic ca niciodată, în Irak şi în Siria, subliniind însă că progresele trebuie să fie mai rapide.

Pentru că plutesc în aer în chiar sezonul vacanţelor multe semne de întrebare şi temeri privind potenţilul unor atacuri teroriste, preşedintele Obama a iniţiat o serie de evenimente pentru a încerca încă o dată să relaxeze îndoielile privind eficienţa strategiei sale de a împiedica militanţii organizaţiei Statul Islamic să opereze în străinătate şi de a preveni atacuri comise de simpatizanţii ISIS în Statele Unitre.

După o vizită puţin obişnuită la Pentagon, preşedintele Obama a transmis din sala conferinţelor de presă a Departamentului Apărării un nou mesaj naţiunii americane, asigurând-o că administraţia sa acţionează împotriva ISIS, cu sensul clar al urgenţei.

Preşedintele Obama a reamintit că militanţii folosesc scuturi umane, ascunzându-se în arii populate de civili.

„De aceea, în vreme ce suntem fermi, trebuie să fim înţelepţi, lovind ISIS cu precizie chirurgicală. În acelaşi timp, partenerii noştri de pe teren îi alungă pe militanţii ISIS din oraşe, din comunităţi. Lovim ISIS mai puternic ca niciodată. Îi anihilăm pe liderii, comandanţii şi criminalii ISIS unul câte unul. Chestiunea este că liderii ISIS nu se pot ascunde, iar mesajul nostru pentru ei este somplu: „Urmaţi voi!” De fapt, din vară, ISIS nu a condus nici măcar o singură operaţiune ofensivă terestră de succes, nici în Irak şi nici în Siria”, a spus Barack Obama.

Liderul de la Casa Albă a arătat că îşi trimite secretarul apărării, Ash Carter, în Orientul Mijlociu pentru a cere naţiunilor regiunii mai multe contribuţii militare.

„Pe frontul diplomatic, secretarul Kerry se va afla mâine în Rusia, ca parte a dialogului nostru în cadrul Procesului de la Viena, dedicat încheierii războiului civil din Siria”, a afirmat Barack Obama.

Oficiali americani au insistat că nu există nicio ameninţare teroristă pentru Statele Unite credibilă, specifică, dar lipsa unor asemenea informaii înaintea atacului terorist din San Bernardino a alimentat temeri serioase privind capacitatea administraţiei de a preveni potenţiale atacuri în perioade de înalt profil, ca cea a Crăciunului şi a sfârşitului de an.

Potrivit unui sondaj, Associated Press-GfK , şapte din zece americani au estimat riscul unui atac terorist drept ridicat, creştere drastică faţă de ianuarie.

Conform unui sondaj CNN, procentul de aprobare a modului în care preşedintele Obama abordează terorismul a scăzut la 38%.

Pentru prima dată o majoritate americanilor se declară în favoarea mai multor trupe terestre în Irak şi Siria.

În centrul dezbaterii se află de asemenea potenţialul intrării din Statele Unite a unor terorişti străini prin programul Viza Waiver.