Connect with us

Rubrici

Vine iarna!

Cum păstrăm legumele?

Published

on

Dacă ştim să o depozităm, varza poate fi folosită ca aliment proaspăt până în ianuarie, chiar februarie. Alegem căpăţâni cu trei sau patru frunze care să le învelească bine, cu cotor cu tot, şi le punem pe rafturi, nu foarte apropiate una de alta. Le verificăm, din când în când, şi le curăţăm de foile de la suprafaţă dacă observăm că se usucă.   În unele părţi ale ţării, gospodarii obişnuiesc să păstreze varza prin îngroparea căpăţânilor în pământ, la 30-40 de centimetri adâncime, acoperite total cu pământ, putând fi păstrate astfel până în februarie – martie, când devin albe şi îndesate.
Altă variantă de păstrare presupune atârnarea verzelor, legate de cotor.

”În zona Buzăului, grădinarii scot varza de toamnă din pământ cu rădăcină cu tot, o scutură de pământul de pe rădăcină, elimină frunzele acelea laterale, lasă numai tulpina cu rădăcină şi căpăţâna şi leagă undeva de grindă, în şoproane, eventual incinte din acestea fără pereţi, doar cu acoperiş, deoarece varza rezistă foarte bine iarna, la frig. Le lasă aşa legate câte două, trei, în buchet, cu rădăcina în jos, iar pe timpul iernii iau câte o căpăţână şi o folosesc pentru salată, crudă, sau pentru mâncare de varză proaspătă. E dulce, suculentă, şi se păstrează foarte bine peste iarnă. Frunzele acelea de la exterior se ofilesc şi creează o mantie protectoare împotriva deshidratării şi este chiar mai bună decât în perioada asta în care se recoltează”, spune Costel Vânătoru, cercetător horticultor.

varza

Alte două legume cărora le putem prelungi gustul până după trecerea iernii sunt ceapa şi usturoiul.

Trebuie împletite în funii, după ce au fost strânse, până în septembrie, după ce s-au copt bine. Se usucă bine în aer liber, timp de câteva zile, apoi se agaţă în cămară ori în pivniţă, ferite de căldură şi îngheţ. ”Şi la usturoi şi la ceapă se fac funii. Însă mulţi curăţă de tunicile acelea pergamentoase care acoperă bulbii şi nu e bine. Ele trebuie să stea îmbrăcate bine în mantiile acestea protectoare care îi asigură hidratarea. Funiile sunt bune şi mediile potrivite de păstrare”, susţine horticultorul buzoian.

ceapausturoiCeapa şi usturoiul mai pot fi întinse pe jos, într-un singur strat, pe saci sau hârtie groasă.    ”La ceapă, important este să nu stea grămadă, în cantităţi mari, una peste alta, şi să fie aerisite. Trebuie subliniat că ceapa, indiferent cum o păstrăm, pe funie, în ladă sau în cutii, sau în saci de iută, trebuie avut grijă că acolo o sortăm, o aranjăm din toamnă, după ce a fost bine uscată, însă nu se recomandă mişcarea ei dintr-un loc în altul, pentru că provoacă încolţirea cepei şi imediat se înmoaie şi se strică. De la o ceapă stricată, se depreciază toate. Chiar şi în şoproane dacă o lăsăm, la frig, ea nu se strică, dacă nu este mişcată şi dacă nu are parte de umezeală în exces. Trebuie să îi găsim locul de la început şi acolo să rămână. Usturoiul se comportă la fel dacă încăperea este aerisită, lipsită de mucegai”, spune cercetătorul buzoian.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa adevarul.ro