DE ACTUALITATE

Virgilius Moldovan expune, pentru prima data, la Craiova

Vernisajul expoziției ”Hipercarne” – joi, 20 octombrie, ora 18.00, la Muzeul de Artă.

Împarte cu prietenii tăi

Vernisajul expoziției sale va avea loc joi, 20 octombrie, ora 18.00, la Muzeul de Artă. Reunite sub genericul ”Hipercarne”, sculpturile lui Virgilius Moldovan sunt, cel mai adesea, supradimensionate și impresionează datorită unei meticuloase concentrări asupra detaliului anatomic. Muzeul de Artă din Craiova folosește în expunere personajele sculptorului pentru a descoperi semnificația și impactul unui nou tip de materie, specific unei perioade de decadență a civilizației: hipercarnea.

hipercarne-alterego  hipercarne-dat-peste-cap

Virgilius Moldovan sculptează preponderent, dar nu exclusiv, figuri și trupuri umane, într-o manieră aparent hiperrealistă. Prin intermediul materialului – silicon – și a unei combinații de rășini, preparată după o formulă proprie, reușește să reproducă cu acuratețe culoarea, consistența și aspectul cărnii omenești. Surprinse în ipostaze aproape grotești, personajele sale sunt nuduri dezumanizate. Spre deosebire de modelul nudității sculpturale antice, ce zeifica omul, Moldovan, se folosește de monumentalitate pentru a accentua caracterul subuman al propriilor personaje.

Născut la Brașov în 1955, Virgilius Moldovan a studiat sculptura în cadrul Academiei de Arte „Ion Andreescu”, din Cluj, la clasa sculptorului Kos Andras. În 1986 a părăsit România, pentru a se stabili la Viena. A expus, începând din 1995, aproape pretutindeni în lume, în expoziții de grup și solo, în galerii, târguri de artă și diverse bienale, câștigând premii importante, printre care Medalia de Aur pentru sculptură, la Bienala Internațională de Artă de la Florența (1999).

A revenit cu lucrări în România în 2003, cu prilejul unor expoziții organizate la Muzeele de Artă din Cluj și Brașov, iar anul acesta, ajunge, pentru prima oară, la Craiova.

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
(Audio) Bursa locurilor de munca pentru absolventi

Maine are loc, la nivel national, bursa locurilor de munca pentru absolventi.

Închide