Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 17 ianuarie 2018

Published

on

Miercuri, 17 ianuarie

Zile trecute – 16

 

 

 

 

 

Zile rămase – 349

Soarele răsare – 07.48

 

 

 

 

Soarele apune – 17.04

Zodia – Capricorn

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Cuv. Antonie cel Mare; Sf. Cuv. Antonie cel Nou din Veria

 

 

 

Calendar catolic – Sf, Anton, abate**

 

 

 

 

 

-1258 – Hanul mongol Hulagu ocupă Bagdadul, punând capăt califatului condus de dinastia Abbasizilor.

-1749 – Domnitorul Țării Românești Grigore Ghica dă hrisovul prin care reorganizează învățământul din Transilvania. Hrisovul stabilește și bugetul Academiei Domnești din București.

-1821 – A fost redactat „Cererile norodului românesc”, document cu caracter constituțional. În cele peste 30 de puncte ale acestui act, se evidenția scopul revoluției de la 1821, ca fiind acela de a se pune capăt amestecului puterilor străine în treburile interne ale țării, ca și realizarea unor reforme.

-1871 – S-a născut Nicolae Iorga, istoric, critic literar, dramaturg, memorialist, scriitor român, politician şi prim-ministru al României (d. 1940).

-1904 – Piesa de teatru „Livada cu vișini” de Anton Pavlovici Cehov a fost interpretată în premieră la Moscova.

-1906 – În baza legii asupra brevetelor de invenții, se înființează Oficiul român de invenții, care înregistra atât invenții românești, cât și „brevete de importații”.

-1912 – Robert Falcon Scott, căpitan în armata britanică, atinge Polul Sud, la o lună după norvegianul Roald Amundsen.

-1913 – Raymond Poincaré este ales președinte al Franței. Își va începe mandatul ca cel de-al 10-lea președinte al Franței la 18 februarie.

-1917 – SUA plătesc Danemarcei 25 de milioane de dolari pentru Insulele Virgine Americane.

-1933 – România: Noua reducere a salariilor și a pensiilor cu 10-12,5% (a treia „curbă de sacrificiu”), aprobată de Parlament la 13 februarie 1933.

-1945 – Eliberarea orașului Varșovia de sub ocupația hitleristă.

-1946 – Consiliul de Securitate al ONU se întrunește pentru prima dată, la Londra, în palatul Westminster, și adoptă principiile de funcționare ale acestui organism internațional.

-1957 – URSS și R.P. Chineză au emis o declarație comună prin care condamnau „Doctrina Eisenhower”.

-1966 – Simon și Garfunkel lansează al doilea lor album, „Sounds of Silence”.

-1975 – Bob Dylan lansează „Blood on the Tracks”, considerat unul dintre cele mai bune albume ale lui.

-1991 – Helmut Kohl este reales în funcția de cancelar de către primul parlament al Germaniei unite.

-1992 – În timpul vizitei din Coreea de Sud, primul ministru japonez, Kiichi Miyazawa, cere scuze pentru forțarea femeilor coreene în sclavie sexuală în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

-1995 – Un cutremur de 7,3 grade pe scara Richter care a avut loc în apropiere de Kobe, Japonia, a provocat 6.433 victime umane și a produs pagube materiale.

-1998 – Președintele american Bill Clinton, acuzat de hărțuire sexuală de către Paula Jones, este audiat sub jurământ timp de cinci ore. Este pentru prima dată în istoria SUA când un președinte în exercițiu depune mărturie în calitate de acuzat, în cadrul unei proceduri judiciare.

-1999 – Ultimatumul greviștilor din Valea Jiului: dacă nu le vor fi satisfăcute cel puțin două dintre revendicări, minerii vor veni la București. Ministrul Industriilor, Radu Berceanu, refuză.

-2011 – A încetat din viaţă producătorul muzical american Don Kirshner, supranumit „omul cu urechea de aur”; a lansat carierele unor artişti de renume, precum Neil Diamond, Bobby Darin, Neil Sedaka şi a duetului Carole King-Gerry Goffin, autorii pieselor „Will You Love Me Tomorrow” şi „The Loco-Motion” (n. 17 aprilie 1934).

 

 

 

 

 

Foto: Dana Simovici