Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 23 martie 2019

Published

on

Sâmbătă, 23 martie

Zile trecute – 81

Zile rămase – 284

Soarele răsare – 06.13

Soarele apune – 18.32

Zodia – Berbec

Calendar ortodox – Sf. Cuv. Mc. Nicon şi cei 199 ucenici ai lui (Pomenirea morților)

Calendar catolic – Sf. Turibiu de Mongrovejo, ep.*

Ziua Mondială a Meteorologiei. Ziua Mondială a Meteorologiei („World Meteorological Day”) se marchează în fiecare an la 23 martie, din 1961, și reprezintă intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenției ONU care a transformat vechea Organizație Meteorologică Internațională într-o organizație interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizația Meteorologică Mondială („World Meteorological Organization” – WMO). Site-ul Organizației Meteorologice Mondiale relevă faptul că vremea se află într-o continuă schimbare. „Acest lucru nu este doar un scenariu viitor. Se întâmplă acum. Clima va continua să se schimbe de-a lungul deceniilor următoare, pe măsură ce mai multe gaze cu efect de seră, de captare a căldurii emise de activitățile umane se acumulează în atmosferă”. În plus, schimbările climatice afectează, pe lângă succesiunea naturală a anotimpurilor, și creșterea frecvenței și intensității unor evenimente meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură, seceta și ploile abundente. Aceste schimbări ar putea transforma, pe viitor, clima, făcând-o mai uscată, mai caldă, mai umedă.

 -752  – Ștefan al II-lea devine papă. A murit trei zile mai târziu, înainte să fie consacrat și nu se află pe lista oficială de papi a Vaticanului.

-1801 – Ţarul Pavel I al Rusiei este lovit cu o sabie, apoi strangulat, şi în cele din urmă călcat în picioare în dormitorul său de la Castelul Sf. Mihail. Va urma la tron fiul său cel mare, Alexandru I al Rusiei.

-1821 – Revoluţia de la 1821. Se ajunge la un acord cu boierii rămaşi în Bucureşti (jurământul reciproc de credinţă). În virtutea acestuia, Tudor Vladimirescu recunoaşte „vremelnica stăpânire”  a ţării, alcatuită din boierii „patrioţi” acceptând să conducă ţara împreună cu ei. Boierii declară că „pornirea slugerului Tudor nu este rea”. Are loc legitimarea acţiunilor lui Tudor de către clasa politică.

-1847 – S-a născut Alexandru Dimitrie Xenopol, istoric, sociolog şi scriitor român. Este considerat cel mai mare istoric după Nicolae Iorga.

-1847 – Un incendiu uriaş distruge 20% din oraşul Bucureşti.

-1898 – Se adoptă Legea învăţământului secundar şi superior, elaborată de Spiru Haret şi  C. Dimitrescu-Iaşi, care instituie învăţământul secundar de opt clase, în două cicluri (inferior şi superior) şi în secţii (modernă, reală şi clasică), gimnazii şi şcoli normale şi organizează mai temeinic învăţământul superior.

-1919 – Benito Mussolini fondează, la Milano, „Fasci di Combattimento” (partidul fascist italian).

-1933 – Reichstagul adoptă o lege prin care se acorda guvernului lui Hitler împuterniciri speciale.

-1939 – Semnarea Acordului economic româno-german, „Tratatul asupra promovării raporturilor economice dintre Regatul României şi Reichul German”, care deschidea calea subordonării economiei româneşti intereselor politicii hitleriste.

-1945 – Legiferarea reformei agrare. Au fost expropriate proprietăţile mai mari de 50 ha, fiind împroprietărite peste 900.000 de familii de ţărani.

-1968 – În încercarea de a calma neliniștile statelor membre ale Tratatului de la Varșovia, Alexander Dubček,  la întâlnirea de la Dresda, a dat asigurări secretarului general al PCUS, Leonid Brejnev, președintelui Consiliului de Miniștri al URSS, Alexei Kosîghin, altor lideri ai țărilor membre, că mișcarea „Primăvara de la Praga” nu va modifica poziția Cehoslovaciei în blocul estic.

-1983 – Propunerea preşedintelui american Ronald Reagan de a realiza un sistem de apărare antirachetă cu bază în spaţiu, cu ajutorul unor noi tehnologii, Initiaţiva de Apărare Strategică, supranumită şi „războiul stelelor”.

-1998 – Pelicula „Titanic” a adunat nu mai puțin de 11 trofee Oscar, egalând filmul „Ben-Hur”, care stabilise recordul pentru cele mai multe premii câștigate.

-1999 – Javier Solana, secretar general al NATO, dă ordinul de lansare a operațiunilor aeriene în Republica Federală a Iugoslaviei. Președintele american Bill Clinton  a declarat: „superputerea mondială trebuie să se îndrepte împotriva purificărilor etnice”.

-2001 – Stația orbitală MIR, cântărind 140 de tone, s-a dezintegrat în atmosferă, deasupra Pacificului de sud, încheind cei 15 ani de orbitare în jurul Pământului.

-2007 – Fundaţia înfiinţată de actorii americani Angelina Jolie şi Brad Pitt a donat 100.000 de dolari pentru construirea primei clinici medicale moderne din provincia Duk, Sudan.

ULTIMA ORĂ

boy running in the hallway boy running in the hallway
National8 ore ago

Vacanța de primăvară începe pentru aproximativ 3 milioane de elevi și preșcolari

Astăzi marchează începutul vacanței de primăvară pentru aproximativ 3 milioane de elevi și preșcolari din întreaga țară, care sărbătoresc acest...

Regional8 ore ago

Simpozion dedicat lui Matei Basarab la Ocnele Mari, Vâlcea

Ocnele Mari din județul Vâlcea se pregătesc să găzduiască un simpozion special dedicat Domnului Țării Românești, Matei Basarab, cu ocazia...

Regional9 ore ago

Dezinsecția aeriană va începe la Craiova în prima săptămână din mai

Autoritățile locale din Craiova au anunțat că dezinsecția aeriană a domeniului public al municipiului va începe la începutul săptămânii viitoare....

Regional9 ore ago

Șantierul pentru noul Spital Regional de Urgență de la Craiova a fost deschis astăzi

Astăzi, pe 26 aprilie, a fost inaugurat șantierul pentru construcția noului Spital Regional de Urgență de la Craiova, proiect ce...

boy sitting with brown bear plush toy on selective focus photo boy sitting with brown bear plush toy on selective focus photo
Regional9 ore ago

Anchetă în Gorj: Minor de 6 ani presupus vândut în Germania de către familie

Procurorii DIICOT fac anchetă în Gorj, unde se presupune că un minor în vârstă de 6 ani din comuna Dănciulești...

Regional9 ore ago

Peștișani: Lansarea TEEN ART MUSEUM: Un muzeu digital dedicat vieții și operelor lui Constantin Brâncuși

Astăzi, Asociația Be Teen în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Peștișani au lansat proiectul TEEN ART MUSEUM, o inițiativă...

Regional9 ore ago

Jandarmeria Gorj recrutează tineri pentru înscrierea în școlile militare de subofițeri

Jandarmeria Gorj oferă oportunități pentru tinerii dornici să urmeze o carieră în domeniul militar. În contextul concursului de admitere în...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON