Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 25 mai 2018

Published

on

Vineri, 25  mai

Zile trecute – 144

 

 

 

 

 

Zile rămase – 221

Soarele răsare – 05.39

 

 

 

 

Soarele apune – 20.47

Zodia – Gemeni

 

 

 

Calendar ortodox – A treia aflare a capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul  (Dezlegare la pește)

 

 

 

Calendar catolic – Ss. Beda Venerabilul, pr. înv.*; Grigore al VII-lea, pp*; Maria Magdalena de’Pazzi, fc.*

 

 

 

Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți (din 1983). Ea coincide cu Ziua națională a copiilor dispăruți din SUA, propusă de fostul președinte american Ronald Reagan în 1983. Data de 25 mai nu este deloc întâmplătoare, ea aducând aminte de faimosul caz de dispariție al băiatului în vârstă de șase ani Etan Kalil Patz, declarat dispărut la 25 mai 1979 în Manhattan, New York. Etan Patz nu a fost găsit nici până în zilele noastre, fiind declarat oficial decedat în 2001.

 

Argentina – Ziua națională 

 

 

 

 

Iordania – Ziua națională

 

 

 

 

 

-1085 – Alfons al VI-lea, rege al Leonului și Castiliei cucerește de la arabi orașul Toledo.

-1420 – Prințul portughez Henric Navigatorul este numit cu o bulă papală emisă de Papa Martin al V-lea, guvernatorul Ordinului lui Hristos.

-1521 – Dieta de la Worms a interzis scrierile reformatorului protestant Martin Luther și a cerut arestarea acestuia, după ce l-a găsit vinovat de erezie.

-1846 – Louis Napoléon Bonaparte (20.04.1808-01.1873) evadează din închisoarea Ham (Somme), deghizat în muncitor. Napoleon al III-lea, cunoscut ca „Louis-Napoléon” înainte să devină împărat, a fost nepotul de frate al împăratului Napoleon I, fiul fratelui său, Louis Bonaparte, care s-a căsătorit cu Hortense de Beaumarchais, fiica din prima căsătorie a soției lui Napoleon, Joséphine de Beaumarcais. Paternitatea lui Louis-Napoléon a fost adusă în discuție. Louis-Napoléon însuși avea suspiciuni legate de legitimitatea sa, deși mulți istorici au ajuns la concluzia că a fost conceput de Louis Bonaparte și Hortense.

-1895 – Dramaturgul, poetul și scriitorul Oscar Wilde este acuzat de  „comiterea de acte indecente grave cu alte persoane de sex masculin” și condamnat la doi ani de închisoare.

-1920 – Are loc inaugurarea Operei Naționale din Cluj, cu opera „ Aida”, de  Verdi, interpretată în limba română.

-1925 – Procesul Maimuțelor – Profesorul de biologie John Scopes a fost judecat de Tribunalul din Dayton, Tennessee (SUA), pentru că a îndrăznit să predea elevilor săi un curs despre evoluția speciilor, abătându‑se astfel de la poziția oficială a vremii, care spunea că omul era creația lui Dumnezeu. În urma unui proces îndelung mediatizat, profesorul a fost condamnat să plătească o amendă simbolică, de 110 dolari! Ulterior, însă, Curtea Supremă a anulat‑o și pe aceasta, confirmând, practic, dreptul tinerilor americani de a studia teoria evoluției speciilor în școli.

-1953 – Teste nucleare – La locul de testare Nevada, Statele Unite se efectuează primul și singurul lor test de artilerie nucleară.

-1955 – Prima ascensiune a Kangchenjunga (8.586 m.), al treilea vârf ca înălțime din lume, de către o expediție britanică condusă de Joe Brown și George Band.

-1961 – Președintele John F. Kennedy a anunțat în fața Congresului susținerea Programului Apollo, care își propunea ca până la sfârșitul acelui deceniu să ducă un om pe Lună și să-l aducă înapoi în siguranță.

-1973 – Filmul „La grande bouffe” („Marea crăpelniță”) de Marco Ferreri a provocat un scandal la Festivalul de Film de la Cannes. Filmul a fost considerat ca având un umor vulgar și reprezentări de benzi desenate de sex și de supra-alimentare.

-1977 – A avut loc premiera filmului „Războiul stelelor”, în regia lui George Lucas, unul dintre cele mai de succes din istorie.

-1985 – Republica Bangladesh a fost lovită de un ciclon tropical, în urma căruia au murit aproximativ 10.000 de oameni.

-2012 – Masacrul de la Hula un atac care a avut loc în mijlocul Revoltei Siriene, în două sate controlate de opoziție din regiunea Hula din Siria.