Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 31 august 2018

Published

on

Vineri, 31 august

Zile trecute – 242

 

 

 

 

 

Zile rămase – 123

Soarele răsare – 06.37

 

 

 

 

Soarele apune – 19.54

Zodia – Fecioară

 

 

 

 

Calendar ortodox – Așezarea cinstitului brâu al Maicii Domnului în raclă

 

 

 

Calendar catolic – Ss. Raimund Nonnatus, clg.; Nicodim; Iosif din Arimateea

 

 

 

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din 1990. Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011, fiind semnată de 166 de parlamentari aparținând tuturor partidelor parlamentare din România. În expunerea de motive, inițiatorii propunerii legislative explică faptul că „importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite”.

Polonia – Ziua Solidarității și Libertății

 

 

 

Kârgâzstan -Ziua națională. Aniversarea proclamării independenței

 

 

 

Malaezia -Ziua națională. Aniversarea proclamării independenței

 

 

 

Trinidad-Tobago – Ziua națională. Aniversarea proclamării independenței

 

 

 

 

-1056 – După o boală bruscă de câteva zile, împărăteasa bizantină Teodora moare, fără copii, acest lucru ducând la sfârșitul dinastiei macedoniene.  

-1422 – Henric al VI-lea a devenit rege al Angliei la vârsta de opt luni, după moartea tatălui său, Henric al V-lea. Afacerile guvernului vor fi conduse de un consiliu de regență până la majoratul monarhului.

-1867 – A murit poetul francez Charles Baudelaire, autorul volumului „Les Fleurs du Mal” („Florile răului”). A avut o influență puternică asupra viziunilor poetice ale autorilor de mai târziu (n. 9 aprilie 1821, Paris).

-1876 – La numai trei luni de la preluarea mandatului, sultanul otoman Murat al V-lea este succedat de fratele său, Abdul-Hamid al II-lea, pe motiv că ar fi fost bolnav mintal, însă adversarii săi ar fi putut folosi acest motiv pentru a opri punerea în aplicare a reformelor sale democratice.

-1888 – Este ucisă Mary Ann Nicholls, prima victimă a lui Jack Spintecătorul.

-1895 – Contele german Ferdinand von Zeppelin patentează „Zeppelinul” (balonul navigabil).

-1897 – Thomas Edison a obținut un patent pentru inventarea kinetoscopului, un strămoș al proiectorului cinematografic.

-1931 – Corneliu Zelea Codreanu a fost ales deputat.

-1939 – Germania nazistă  montează un atac organizat de postul de radio Gleiwitz, creând o scuză pentru a ataca Polonia, în ziua următoare, astfel, începând Al Doilea Război Mondial în Europa.

-1949 – S-a născut actorul american Richard Tiffany Gere  („Strada Hanovra”, „Ofițer și gentleman”, „Pretty Woman”, „Chicago”).

-1963 – Inaugurarea „telefonului roșu”, legătură telefonică directă dintre președinții american și sovietic.

-1980 – După două luni de grevă, guvernul polonez a fost de acord cu revendicările muncitorilor, recunoscând sindicatul independent „Solidaritatea”.

-1986 – În regiunea Vrancea s-a înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 6,95 grade pe scara Richter.  -1997 – Diana, Prințesă de Wales, prietenul ei Dodi Fayed și șoferul Henri Paul mor într-un accident de mașină la Paris.

-2006 – Faimoasa pictură a lui Edvard Munch, „Țipătul”, versiune executată în tempera pe carton în 1910, furată la 22 august 2004 de la muzeul Munch, este recuperată de poliția norvegiană.

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan