Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 31 martie 2018

Published

on

Sâmbătă, 31 martie

Zile trecute – 89

 

 

 

 

 

Zile rămase – 276

Soarele răsare – 06.58

 

 

 

 

Soarele apune – 19.42

Zodia – Berbec

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Sfinţit Mc. Ipatie, episcopul Gangrei; Sf. Mc. Veniamin, diaconul  (Sâmbăta lui LazărPomenirea morților)

 

 

 

Calendar catolic – SÂMBĂTA SFÂNTĂ; Sf. Beniamin, diacon m.

 

 

 

 

-1437 – A izbucnit răscoala ţărănească de la Bobâlna. 

-1596 – S-a născut  René Descartes (numele latin – Cartesius), matematician şi filosof francez, socotit a fi părintele filozofiei moderne. A reformat Algebra, a fondat Geometria analitică, a enunţat Legea refracţiei luminii într-un mediu omogen (d. 11 februarie 1650).

-1685 – S-a născut Johann Sebastian Bach, compozitor şi organist german (d. 28 iulie 1750, Leipzig).

-1778 – Exploratorul englez James Cook a ajuns pe Insula Vancouver și a revendicat-o în numele Regatului Marii Britanii.

-1854 – Semnarea tratatului de la Kanagawa de către SUA și Japonia, care a semnificat sfârșitul izolării pe care o impuseseră Japoniei shogunii Tokugawa la începutul sec. XVII.

-1871 – S-a concesionat, pe timp de 45 de ani, unei societăţi belgiene, reprezentate de Harry Hubert de Mervee Slade, dreptul de construire şi exploatare în Bucureşti  a tramvaielor cu cai, denumite pe atunci „drumurile de fier americane”.

-1876 – România – Căderea guvernului conservator. Cele două cauze au fost  problemele legate de insolvabilitatea concesiunii Strousberg  care tărăgăna şi incapacitatea de a adopta o poziţie clară în problema orientală (care se deschisese odată cu răscoalele antiotomane ale Bosniei şi Herţegovina).  

-1877 – Războiul de independeţă – Guvernul României a hotărât mobilizarea generală a armatei.

-1889 –  A fost inaugurat Turnul Eiffel, construcţie impunătoare, modelată în aproximativ 7.000 de tone de oţel, al cărei profil este simbolul Franţei. Cea mai înaltă clădire din lume la acea vreme (300,24m) și percepută de către o parte a populației Parisului ca o „rușine” care ar trebui să rămână doar 20 de ani.

-1917 – A intrat în vigoare pentru prima dată ora de vară în SUA.  

-1931 – Un cutremur a distrus Managua, Nicaragua; au murit 2.000 de oameni.

-1938 – Carol al II-lea a desfiinţat toate partidele politice şi a instituit Consiliul de Coroană un organ de stat cu caracter permanent, alcătuit din membri „consilieri regali” numiţi de rege, cu rang de miniştri de stat.

-1959 – Al 14-lea Dalai Lama, Tenzin Gyatso, a ajuns la granița cu India, unde i s-a oferit azil politic.

-1966 – Lansarea navei spațiale sovietice fără echipaj uman, „Luna 10”, primul vehicul spațial care a intrat pe orbita Lunii.

-1967 – Jimi Hendrix şi-a ars chitara la „London’s Astoria Theatre”. A fost spitalizat pentru că şi-a ars mâinile.

-1994 – Într-un articol din revista „Nature”, William H. Kimbel, Donald C. Johanson și Yoel Rak au raportat găsirea primului craniu complet al unui Australopithecus afarensis la Hadar, Etiopia.  

-1995 – Un Airbus A310 s-a prăbuşit în apropierea localităţii Balotești, la 20 de kilometri de Bucureşti, pe 31 martie 1995, la ora 9.11 . Avionul, care intrase cu doar un an în urmă în serviciul companiei aeriene naţionale Tarom, efectua o cursă Bucureşti-Bruxelles,şi s-a prăbuşit la două minute după decolarea de pe aeroportul Otopeni. Avionul ajunsese la o altitudine de 1.200 de metri şi, la scurt timp după ce a făcut virajul spre Ploieşti, a intrat în picaj şi s-a izbit de sol. În urma accidentului și-au pierdut viața 60 de persoane – 11 membri ai echipajului și 49 de pasageri, între care trei cetățeni americani, un francez, doi spanioli, un thailandez, zece români și 32 de cetățeni belgieni, printre aceștia fiind un copil de șase ani și un altul de patru luni. Ulterior, ancheta a dat drept cauze ale accidentului o problemă la motorul stâng al avionului, dar şi incapacitatea pilotului şi a copilotului de a redresa aeronava. Accidentul de la Balotești este cel mai grav din România şi, în acelaşi timp, cel mai grav accident în care a fost implicată o aeronavă a unei companii aeriene româneşti.

-1996 – Circa cinci mii de catolici din cadrul Arhidiocezei Bucureşti au participat la o amplă procesiune religioasă, care a reluat o tradiţie catolică întreruptă, în 1948, de regimul comunist.

-1997 – A încetat din viaţă poetul Gheorghe Tomozei, la vîrsta de 61 de ani.

-2009 – A încetat din viaţă actriţa Marga Barbu („Haiducii”, „Mărgelatu”) (n. 24 februarie 1929).

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan