Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 7 aprilie 2019

Published

on

Duminică, 7 aprilie

Zile trecute – 96

Zile rămase – 269

Soarele răsare – 06.46

Soarele apune – 19.51

Zodia – Berbec

Calendar ortodox –Sf. Caliopie; Sf. Ier. Gheorghe Mărturisitorul, episcopul Mitilenei

Calendar catolic – Duminica a 5-a din Post; Sf. Ioan Baptist de La Salle, pr.

Ziua NATO în România se marchează, începând din 2005, în prima duminică a lunii aprilie, în baza unei propuneri legislative. La alegerea datei s-a ținut seama de apropierea de data oficială a aderării României la Alianța Nord-Atlantică (29 martie 2004) și de data arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO de la Bruxelles (2 aprilie 2004). Ziua NATO reprezintă un eveniment de referință pentru societatea românească din perspectiva statutului României de aliat NATO și a semnificațiilor asociate acestui moment, fiind o sărbătoare publică dedicată democrației și spiritului european și euro-atlantic.

Ziua Mondială a Sănătăţii se marchează, în fiecare an la 7 aprilie, începând din 1950. În 1948, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a găzduit prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătății, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea, la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătății. Organizația Mondială a Sănătății este o instituție specializată a Națiunilor Unite, fiind creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva.

-1701 – Declaraţia mitropolitului unit Atanasie Anghel prin care nu-l mai recunoaşte pe arhiepiscopul Bucureştilor ca superior al său.

-1795 – Franţa adoptă metrul ca unitate de măsură pentru lungime.

-1831 – Împăratul Pedro I al Braziliei abdică în favoarea fiului său, Pedro II. 

-1863 – Are loc, la Sibiu, un Congres naţional al românilor care deleagă zece personalităţi, în frunte cu mitropolitul Andrei Şaguna, pentru a expune împăratului Franz Joseph I, la Viena, revendicările politice ale românilor.

-1927 – A fost efectuată cu succes prima transmisie televizată la mare distanţă, în Statele Unite ale Americii.

-1940 – La Bucuresti, a avut loc deschiderea oficială a „Institutului Cultural German”.

-1945 – Nava japoneză „Yamato”, aflată într-o misiune kamikaze în Okinawa  (Operaţiunea Ten-Go), este scufundată de submarinele americane. „Yamoto” și nava soră a ei, „Musashi”, au fost navele de luptă cele mai grele și mai puternic înarmate construite vreodată, cu un deplasament de 72.800 de tone la sarcină maximă și înarmate cu nouă tunuri principale de 46 cm. 

-1947 – Crearea Partidului Baas Arab Socialist din Irak. 

-1948 – Crearea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

-1963 – Iugoslavia este proclamată republică socialistă şi Iosip Broz Tito (7 sau 25 mai 1892 – 4 mai 1980) este numit preşedinte pe viaţă.

-1964 – IBM prezintă primul model din seria 360.

-1994 – Extremiştii Hutu din Rwanda au început să militeze pentru politica lor, ucigând, în decurs de o sută de zile, peste 800.000 de opozanţi.

-1998 – Comitetul pentru probleme sociale al Adunării Parlamentare a CE organizează o audiere în problema Cartei Sociale a Consiliului Europei.

-1999 – Fundația Națională pentru Știință și Artă, împreună cu Academia Română,  a acordat regizorului Andrei Șerban, Premiul de Excelență în Cultura Românească.

-2003 – Trupele americane ocupă Bagdadul. Regimul lui Saddam Hussein se prăbuşeşte două zile mai târziu.

-2009 – Manifestații violente au avut loc la sediul Parlamentului și Președinției Republicii Moldova din Chișinău, simpatizanții opoziției contestând corectitudinea alegerilor din urmă cu două zile.

-2009 – Alexandru Darie, director al Teatrului Bulandra din Bucureşti, este reales înfuncţia de preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa.

-2010 – Lansarea televiziunii  Publika TV în Republica Moldova.  

-2017 – După atacul chimic de la Khan Shaykhun, Statele Unite au lansat 60 de rachete de croazieră Tomahawk asupra unei baze aeriene din Siria. Armata siriană a anunțat că loviturile americane s-au soldat cu șase morți și cu importante pagube materiale.