Connect with us

Evenimente

Capcane pentru turisti – Episodul 6

Beijing, China – Ceremonia ceaiului şi studenţii prietenoşi.

Published

on

Pe măsură ce China este din ce în ce mai vizitată de europenii ce doresc să vadă cum arată noua forţă economică a lumii, hoţii din Beijing şi Shanghai au conceput tehnici inedite pentru a-i separa pe turişti de banii lor.

O metodă deja clasică, folosită de tinerii chinezi, este împrietenirea cu turiştii, aparent în scopul exersării limbii engleze. După minute de discuţii, aşteptaţi-vă ca interlocutorul să vă propună să continuaţi propunerea la un pahar de ceai. Dacă acceptaţi, veţi fi duşi într-o ceainărie «autentică», în care veţi asista la o tradiţională ceremonia a ceaiului. La final, veţi descoperi că cele 5 minute în care vi s-au prezentat şi oferit spre degustat licorile fierbinţi vă vor costa echivalentul a peste 100 de dolari. Dacă vă veţi afla în această situaţie, refuzaţi politicos invitaţia, indiferent că este vorba de o ceainărie sau alt tip de magazin.

O altă metodă este cea a «studenţilor la Facultatea de Arte Plastice». În acest caz, un tânăr sau o tânără localnică se va prezenta ca fiind student şi vă va invita să-i vedeţi tablourile în «expoziţia facultăţii». Dacă acceptaţi, aceştia vor încerca insistent să vă convingă să cumpăraţi unul din exponate.

Cea mai mare problemă în China, însă, este cea a banilor falşi. Foarte multe bancnote de 50 şi 100 de yuani sunt false, aşa că aţi face bine să nu acceptaţi astfel de bancnote decât dacă verificaţi că sunt reale (suma inscripţionată ar trebui să fie în relief; la fel şi părul lui Mao, care se găseşte pe bancnotele de 20, 50 şi 100 de yuani). Dacă nu sunteţi vigilenţi, este greu să deosebiţi o bancnotă falsă de una reală; dacă nu vreţi să vă fie refuzaţi banii, aţi face bine să evitaţi folosirea bancnotelor mari. Ca să nu primiţi bani falşi drept rest, familiarizaţi-vă cu toate elementele de siguranţă ale bancnotelor, de la holograma care ar trebui să se vadă când priviţi bancnota în lumină, la firul metalic ce trebuie să fie continuu.

Un truc folosit de comercianţii chinezi lipsiţi de scrupule este să vă refuze bancnota de 100 de yuani, spunând că este falsă. Chiar dacă nu era, acesta a înlocuit-o cu una falsă, pe care vi-o va da în locul celei reale, pe care i-aţi dat-o. În mod evident, nu încercaţi să vă schimbaţi banii altundeva decât în bănci sau la hotel, însă chiar şi acolo, verificaţi că banii sunt reali.

 

 

 

 

 

 

 

sursa: travel.descopera.ro