Connect with us

International

Catalonia își va declara independența în câteva zile

Madridul ia în calcul suspendarea autonomiei regiunii

Published

on

Catalonia îşi va declara independenţa la sfârşitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare, a anunţat marți seară preşedintele provinciei.

Între timp, guvernul de la Madrid ia în calcul suspendarea autonomiei regiunii, însă are nevoie de acordul Parlamentului. Tot marți seară, regele Felipe al Spaniei a condamnat referendumul de duminică.

Felipe, regele Spaniei: “Trăim momente de mare gravitate pentru viaţa noastră democratică. În aceste circumstanţe, vreau să mă adresez direct tuturor spaniolilor.”

Renunţând la tonul măsurat de până acum, regele Spaniei, in varsta de 49 de ani, a condamnat ferm referendumul din Catalonia. Şi i-a acuzat pe liderii separatişti de iresponsabilitate.

Felipe, regele Spaniei: “Au încălcat sistematic normele aprobate legal şi legitim, dând dovadă de o lipsă de loialitate inadmisibilă faţă de instituţiile statului. Acelaşi stat pe care aceste autorităţi îl reprezintă în Catalonia. ”

In plus, a cerut autorităţilor să reinstaureze ordinea constituţională şi a dat asigurări populaţiei că Spania va trece peste această perioadă dificilă. Potrivit presei, discursul a fost primit cu fluierături şi huiduieli în Catalonia. Acolo, ieri, trei sute de mii de oameni au iesit în stradă pentru a protesta faţă de violenţele de duminică ale poliţiei.

Mulțimea a blocat cele mai importante autostrăzi, serviciile de transport în comun, școlile li universitățile. Printre cei care au avut de suferit se numără și români.

Sorana: “Nu știam că se va întâmpla această greva. Aveam zborul de întoarcere în România, însă nu am putut ajunge la aeroport, pentru că drumul principal este blocat de mașini și nu numai drumul principal, este vorba de toate drumurile naționale.”

Guvernul de la Madrid ia în considerare aplicarea Articolului 155 din Constituţie, care îi permite să suspende total sau parţial autonomia Cataloniei.

Fernando Vallespin, profesor de studii politice: “Asta înseamnă că va prelua anumite competenţe care fuseseră acordate autorităţilor autonome ale Cataloniei. Nu e neapărat să preia controlul asupra guvernării provinciei. De exemplu, poate prelua conducerea poliţiei locale şi regionale.”

Pentru aplicarea acestei prevederi constituţionale, este nevoie de acordul Parlamentului. Premierul a convocat deja o sesiune dedicată situaţiei din Catalonia. Partidul său are majoritatea necesară pentru aprobarea măsurii, dar, chiar şi aşa, ar putea trece o săptămână până la punerea ei în aplicare.

sursa:stirileprotv.ro