Connect with us

Evenimente

Cea mai populară reţetă de pe Google în 2016

La origine, se pare că ar fi fost un preparat ţărănesc.

Published

on

Google a făcut publice, ca în fiecare an, listele cu cele mai populare căutări pe motorul de căutare. Aceste căutări scot în evidență interesele pentru diverse evenimente importante, atât pe plan național, cât și internațional.

Românii au vrut să afle informații cu ajutorul Google despre Campionatul European de Fotbal, jocul Pokemon Go, iPhone 7 sau alegerile din Statele Unite, precum și cine este Donald Trump, noul președinte.

Populare au fost și căutările despre bacalaureat, evaluarea națională, black friday sau Brexit. În ceea ce privește rețetele de mâncare, cea mai căutată a fost cea de „coq au vin”, adică cocoș în vin, pe care românii au botezat-o „cocovan”.

 Coq au vin, adică cocoş în vin, pe româneşte, e o reţetă clasică din gastronomia atât de bogată a Franţei. La origine, se pare că ar fi fost un preparat ţărănesc, unul dintre cele mai vechi ale bucătăriei franceze, existând legende despre o mâncare asemănătoare încă de pe vremea galilor.
Ingrediente:

-Bucățile bune de friptură de la un cocoș de casă sunt pulpele superioare și inferioare și pieptul tăiat în două, pe lungime

-400-500 de ml. de vin roșu, corpolent

-250 de ml de supă de pasăre

-60 de ml de coniac

-2 linguri de pastă de roșii

-300 de grame de ciuperci champignon, tăiate în sferturi

-250 de grame de arpagic (ceapă mică)

-60 de ml de ulei de măsline extravirgin

-40 de grame de unt

-1 lingură de făină

-100 de grame bacon, prosciutto sau panceta

-1 cățel de usturoi fin tocat

-1 linguriță de tarhon uscat

-1 linguriță de cimbru uscat

-sare, piper

Mod de preparare:

Carnea de cocoș spălată și porționată se sărează și se piperează. Într-o tigaie încăpătoare se încing 30 de ml. de ulei de măsline și se rumenesc cepele pe toate părțile. Se adaugă ciupercile, toate deodată, și se călesc împreună aproximativ 5 minute.

Se scot legumele într-un castron, se acoperă și se păstrează la cald. În aceeași tigaie se adaugă restul de ulei de măsline (30 de ml) și se rumenesc, pe rând, fără a le înghesui, bucățile de carne. Pe măsură ce bucățile de carne se rumenesc, se scot într-un castron. Când sunt toate rumenite, se adaugă toate deodată înapoi în tigaie, se incinge bine tigaia, se adaugă coniacul și se flambează.

Pentru flambare, se adaugă în tigaia încinsă tot alcoolul deodată, apoi se aprinde cu un chibrit apropiat de vaporii care se degajă (se poate aprinde și înclinând tigaia în așa fel încât să vină în contact vaporii cu flacăra de la aragaz, dar se va împrăștia ceva grăsime!). Ceea ce arde sunt vaporii volatili ai alcoolului. În aproximativ 30 de secunde, flăcările trebuie să se stingă de la sine.

Atentie! Să nu aveți hota pornită, să nu vă aplecați astfel încât hainele sau părul să vină în contact cu flacăra! Dacă în 30 de secunde flăcările nu se sting, acoperiți vasul cu un capac. Metoda dă o aromă deosebită, iar alcoolul se mistuie în întregime, nicio urmă nerămânând în preparatul final.

Bucățile flambate, imediat ce flăcările s-au stins, se scot în cratița în care se vor găti mai departe (să aibă capac). Vinul, supa, pasta de roșii, tarhonul, cimbrul și cățelul de usturoi fin tocat se adaugă în tigaie și se dau în clocot, râcâind toate aderentele de pe fundul vasului.

Se toarnă deasupra cărnii sosul din tigaie. Se acoperă cu capacul și se fierbe pe foc mic până ce carnea se înmoaie. Când carnea e moale, se adauga legumele (cepșoarele și ciupercile) împreună cu zeama pe care au lăsat-o.

Se acoperă și se mai fierb împreuna 15 minute. Între timp, baconul (sau pancetta) tăiat în fâșiuțe fine se rumeneste până devine crocant, apoi se scoate pe hârtie absorbantă. Untul moale se amestecă cu făina. În cratiță se adaugă fâșiuțele rumene de bacon.

Se diluează untul amestecat cu făina cu 1 polonic din sosul din cratiță, apoi se adaugă compoziția de unt peste mâncarea care fierbe. Se mai clocotește 2-3 minute, se potrivește gustul de sare și piper și mâncarea este gata.

Merge cu paste de tot felul, dar la fel de bine se potrivește cu un piure de cartofi sau cu orez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: Retetecalamana.ro 

ULTIMA ORĂ

man and woman working in a laboratory man and woman working in a laboratory
Regional4 minute ago

Dotări noi pentru laboratoarele de științe din școlile craiovene (AUDIO)

Elevii din școlile din Craiova se pregătesc să beneficieze de o nouă oportunitate în procesul lor educațional, cu dotări noi...

Info Trafic30 de minute ago

Restricții de trafic pe DN 7 și DN 7 CC, pentru efectuarea de lucrări

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că în cursul zilei de astăzi, până la ora 18.00, circulația se...

Sport38 de minute ago

FCU Craiova 1948 învinge Universitatea Cluj și urcă în clasament sub conducerea antrenorului Eugen Trică

FCU Craiova 1948 a reușit să părăsească ultimul loc al clasamentului după o victorie impresionantă împotriva Universității Cluj, cu scorul...

Sport48 de minute ago

Rapid – Universitatea Craiova: Meciul de la vârf din Liga 1

Un duel incitant este așteptat, astăzi de la ora 20:30, între două echipe de tradiție din Liga 1, Rapid și...

National56 de minute ago

Dezbaterea asupra limitării publicității la țigările electronice și extinderea duratei mandatelor aleșilor locali pe agenda deputaților

Limitarea publicităţii la ţigările electronice şi creşterea duratei mandatelor aleşilor locali de la 4 la 5 ani, se află, luni,...

Nationalo oră ago

Gabriela Firea și Sebastian Burduja și-au depus candidaturile pentru Primăria Capitalei

Gabriela Firea şi-a depus, ieri, la Biroul Electoral Municipal candidatura pentru Primăria Capitalei din partea PSD. Ea a declarat că...

tick on wavy yellow leaf in daytime tick on wavy yellow leaf in daytime
Nationalo oră ago

Căpușele devin active mai devreme în acest an din cauza vremii calde: Recomandări pentru prevenirea mușcăturilor

Căpușele au devenit active mult mai devreme în acest an din cauza vremii deosebit de calde. Aceste insecte afectează În...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON