Connect with us

CULTURAL

“Centenar Monica Lovinescu, vocea demnității”, la Radio România Cultural

Published

on

Proiectul “Centenar Monica Lovinescu, vocea demnității”, realizat de Radio România Cultural și Humanitas, începe, pe 2 octombrie, cu o lansare publică, transmisă live, de la Librăria Humanitas Cișmigiu, și cu difuzarea primelor episoade din seria ”Martor”, în care secvențe din jurnalele Monicăi Lovinescu vor fi povestite de oamenii care au cunoscut-o.

Radio România Cultural o va omagia, în perioada 2 octombrie-19 noiembrie, pe Monica Lovinescu, jurnalist și critic literar, cea mai importantă voce feminină a exilului românesc.

Amplul proiect editorial va fi lansat la Librăria Humanitas Cișmigiu, luni, 2 octombrie 2022, de la ora 16.30. Vor lua cuvântul filosoful Gabriel Liiceanu și scriitoarea Ioana Pârvulescu, Radu Croitoru, managerul Radio România Cultural și jurnalistele Anca Mateescu (coordonatoarea proiectului la RRC), Georgiana Petrache și Diana Joicaliuc.

De pe pe 2 octombrie, în seria „Martor”, Gabriel Liiceanu, Marie France Ionesco, Gabriela Adameșteanu, Nicolae Manolescu, Dorin Tudoran, Matei Vișniec, Ana Blandiana, Vlad Zografi, Theodor Paleologu, Dinu Flămând, Doina Jela, Horia-Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu și mulți alții își vor aminti momente trăite împreună cu Monica Lovinescu. Mărturiile lor vor constitui un jurnal în oglindă, un portret al acestei personalități, ce a marcat decisiv istoria noastră recentă.

”Când te miști, când respiri, când trăiești, nu-ți dai seama ce miracol este. Înțelegi că ai trait, clipă de clipă, un miracol, numai când el îți este refuzat. Acestea sunt ultimele cuvinte pe care le am de la Monica Lovinescu și, în economia vieții mele, ele sunt esențiale, pentru că deja înțelesesem, când Monica îmi spusese lucrul ăsta, că trăim o splendoare, pur și simplu. Că viața este un dar inimaginabil”. – Horia-Roman Patapievici

”O Doamnă, o mare Doamnă, o intelectuală de primă mână, la care mă gândesc cu drag, ca la unul dintre cei mai apropiați oameni, pe care i-am întâlnit în viață, la care am ținut foarte mult și a cărei dispariție m-a marcat profund”. – Nicolae Manolescu

”S-a dăruit total si definitiv acestei lupte, s-a dăruit total, râzând, cu energia ei, cu forța ei și cu umorul ei, așa mi-o amintesc”. – Marie France Ionesco

Proiectul va continua cu seria de emisiuni „Discurile Monicăi“, cu introduceri de Horia-Roman Patapievici și cu difuzarea unei selecții din emisiunile realizate de Monica Lovinescu, la Radio Europa Liberă. De asemenea, vor fi difuzate interviuri – document, cu Monica Lovinescu, realizate, după căderea regimului comunist, de Anca Mateescu.

Teatrul Național Radiofonic va realiza un spectacol de teatru, dedicat acestei voci unice a culturii noastre, iar, pe 19 noiembrie, Radio România Cultural va transmite, în direct, de la Ateneul Român, Gala ”Monica Lovinescu”, organizată de Editura Humanitas și Fundația Humanitas Aqua Forte.