Connect with us

Evenimente

„Elefantul din Cameră”, la Teatrul Național „Marin Sorescu”

Nu este recomandat copiilor sub 16 ani!

Published

on

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” prezintă, pentru prima dată în România, spectacolul după piesa „Elefantul din Cameră” sau „The Vibrator Play” al scriitoarei Sarah Ruhl (SUA). Regia spectacolului este semnată de Alexandru Muşoiu, cel care a semnat şi traducerea textului.

„Elefantul din Cameră” (sau The Vibrator Play), de Sarah Ruhl (USA), este o comedie  neagra despre intimitate și electricitate, ultima înțeleasă ca adjuvant al… intimității de cuplu. Pe la 1880, în zorii erei electricității, apîreau bizare fapte istorice conform cărora medicii foloseau vibratoare pentru a trata femeile „isterice” (și chiar pe unii dintre bărbați). Spectacolul îi are în centrul „electricității” pe Doctorul Givings și pe soția acestuia și modul în care noua lui terapie le afectează întreaga viață domestică. Într-un mod aparent perfect, într-o casă victoriană înstărită, arătosul gentleman-om de știință dr. Givings a inventat (cu cele mai inocente intenții) un dispozitiv extraordinar pentru tratarea „isteriei” la femei (și, ocazional, la bărbați): vibratorul. Mereu prin preajma laboratorului doctorului, tânăra și energica lui soție încearcă din răsputeri să se apropie de fiica lor nou-născută și se întreabă ce se întâmplă mai exact în „camera alăturată”. Când o nouă pacientă „isterică” și soțul acesteia aduc o doică, dar și propria lor relație complicată în casa doctorului, Dr. și Doamna Givings trebuie să-și examineze natura propriului mariaj și să înțeleagă ce înseamnă cu adevărat să iubești o persoană. Nu doar „electric”.

Distribuţia este formată din Claudiu Bleonț, Cerasela Iosifescu, Iulia Lazăr, George Albert Costea, Angel Rababoc, Vlad Udrescu, Ramona Drăgulescu, Alina Carla Mangra. Spectacolul nu este recomandat copiilor sub 16 ani.

Premiera se joacă la Sala „Amza Pellea” a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova în zilele de 15, 16 și 17 martie, de la ora 19.00.

 

Sarah Ruhl, născută în 1974 la Chicago, a primit mai multe premii pentru prodigioasa sa activitate: PEN Center pentru dramaturgi în plină carieră, Whiting Writers , Feminist Press’ Forty under Forty și un premiu Lili. „În camera alăturată (sau Piesa cu vibratorul)”, piesa după care se montează, spectacolul „Elefantul din cameră sau The Vibrator Play”, a fost finalistă la Premiul Pulitzer și finalistă la Premiile Tony.

Sarah Ruhl are un Masterat în Arte Frumoase obținut la Brown University, unde a studiat cu Paula Vogel. Ca absolvent al 13P și New Dramatists, a câștigat o bursă MacArthur în 2006. A activat în consiliul executiv al Ghildei Dramaturgilor timp de trei ani, iar în prezent face parte din profesoratul Yale School of Drama. Cartea sa despre teatru și maternitate, 100 Essays I dont have time to write („100 de eseuri pe care nu am timp să le scriu”) a fost declarată cartea anului de revista Times.

Piesele sale au fost produse pe Broadway la Lyceum, sau la Playwrights’ Horizons, Second Stage, Lincoln Center’s Mitzi Newhouse Theater, dar și peste tot în Statele Unite. Pe plan internațional, piesele sale au fost traduse și jucate în peste douăsprezece limbi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: tncms.ro