Connect with us

Evenimente

Europa Season: muzicieni din Cehia pe scena Filarmonicii Oltenia

LIVE VIDEO la Radio Oltenia Craiova!

Published

on

Astăzi, de la ora 19.00, va avea loc cel de-al doilea concert din cadrul Stagiunii Europa/Europa Season la Craiova. Pe scena Filarmonicii Oltenia vor urca DIRIJORUL MARTIN PESCHÍK și SOLISTUL VÁCLAV ŽÁK din Cehia, alături de ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII ”OLTENIA”.

CONCERTUL POATE FI URMARIT LIVE PE www.radiocraiova.ro !

În program:

Ivo Medek: “Aripi” (primă audiţie)                                               (aprox. 10’)

“Wings” (first audition)

Antonin Dvořák: Concertul în Si minor pentru violoncel şi orchestră,

  1. 104                                                               (aprox. 39’)

Concerto in B minor for Cello and Orchestra, Op. 104

– Allegro

– Adagio ma non troppo

– Allegro moderato

Pauză / Intermission

Antonin Dvořák: Simfonia nr. 8 în Sol major, op. 88                   (aprox. 35’)

Symphony no. 8 in G Major, Op. 88

– Allegro con brio

– Adagio

– Allegretto grazioso

– Allegro, ma non troppo

 

MARTIN PESCHÍK

A urmat studii de pian și dirijat la Conservatorul din České Budějovice (Cehia). A absolvit Academia de Artă, Universitatea din Brno, la clasa profesorului Jan Zbavitel. Din 2011, este director și dirijor al Orchestrei Simfonice a Boemiei de Vest în Mariánské Lázne. Din 2002 până în 2008, a fost dirijor și maestru de cor la teatrul local din České Budějovice. Din 2008 până în 2011 a fost regizor muzical și director al Orchestrei Teatrului din Boemia de Sud. Din 2011, colaborează cu Teatrul Boemiei de Sud, ca dirijor invitat. A dirijat aici un număr mare de opere, operete și balete – Tosca, Boema, Paiațe, Otello, Forța destinului, Rigoletto, Traviata, Rusalka, Jakobín, Čert a Káča, Hubička, Der Freischütz, Martha, Faust, Falstaff, Bărbierul din Sevilla, Elixirul dragostei, Domnul Bruschino, Don Pasquale, Don Giovanni, Răpirea din serai, Orfeu în Infern, Voievodul țiganilor, Liliacul, Vânzătorul de păsări, Vinobraní, Finian´s Rainbow, Hello Dolly, Don Quijote, Esmeralda. A colaborat cu Teatrul Național din Brno, Orchestra Simfonică Niederbayern, Orchestra Simfonică Olomouc Moravia, Orchestra Filarmonică de Cameră Cehă, Orchestra Filarmonică de Cameră a Boemiei de Sud, Orchestra Simfonică Praga, Orchestra Simfonică de Stat Sibiu, Orchestra Simfonică din Karlovy Vary, precum și multe altele. Ca dirijor, a vizitat numeroase țări europene: Germania, Austria, Suedia, Elveția, Norvegia, Olanda, Danemarca, România. A fost invitat în cadrul a numeroase festivaluri de muzică cum ar fi Festivalul Internațional de Muzică Český Krumlov, Festivalul de Muzică de Cameră Český Krumlov și altele. Pe de altă parte, este și pianist de renume și, de asemenea, s-a afirmat în domeniul compoziției.

VÁCLAV ŽÁK

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVáclav Žák a început să cânte la violoncel de la vârsta de 6 ani în cadrul școlii locale de muzică, clasa profesorului Rudolf Weiss în České Budějovice (Cehia), iar la vârsta de 13 ani a fost admis ca student al Universității de Muzică din Viena, la clasa profesoarei Angelica Petry May. După ce a absolvit liceul anglo-ceh, a fost admis la clasa profesoarei Maria Kliegel la Universitatea de Muzică din Köln, Germania, unde de asemenea a participat și la cursul de Master al lui Siegfried Palm. În 2009, a absolvit cu succes această universitate. El cântă frecvent cu orchestre din Cehia – Orchestra de Cameră Praga, avându-l ca dirijor pe Jiří Bělohlávek sau Orchestra de Cameră a Boemiei de Sud, cu dirijorul Jan Talich, interpretând Concertul nr. 2 pentru violoncel al lui Camille Saint-Saëns. Cu Orchestra Simfonică a Teatrului de Operă al Boemiei de Sud și cu dirijorul José Cura, a cântat Concertul pentru violoncel al lui Antonin Dvořák la concertul inaugural al festivalului din České Budějovice. Are numeroase colaborări în plan solistic cu Orchestra Simfonică Marienbad a Boemiei de Vest, de asemenea susține recitaluri la radio și în întreaga Republică Cehă. Repertoriul său cuprinde toate concertele celebre pentru violoncel: Dvořák, Schumann, primul și cel de-al doilea concert al lui Saint-Saëns, al doilea concert al lui Bohuslav Martinů, Bloch-Schelomo etc.