Connect with us

Fapt divers

Florin Zamfirescu, actorul valcean la 68 de ani!

La 6 ani a luat primul premiu de recitator, iar de atunci nu s-a mai dat jos de pe scenă!

Published

on

Actor român de teatru și film, Florin Gheorghe Zamfirescu s-a născut pe 12 aprilie 1949 în Călimănești, județul Vâlcea, într-o familie în care toți adorau literatura și artele în general: mama sa adora poezia, tatăl era învățător și directorul Casei de Cultură din Călimănești, iar sora sa iubea teatrul.

De mic a visat să fie actor, iar la 6 ani a luat primul premiu de recitator. De atunci nu s-a mai desprins de scenă, făcând din această meserie o pasiune.

zamfirescu

După terminarea liceului din Călimănești, între anii 1967 și 1971 urmează Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru, Secția Arta Actorului, clasa prof. Constantin Moruzan, unde se remarcă prin talentul și pasiunea sa pentru actorie, de altfel este și premiat în 1997 cu „Premiul Criticii, Cel mai bun actor al anului 1997” pentru interpretarea sa din teatru, Glagoliev și Fouquiller Tinville.

Între anii 1971 și 1973 este actor la Teatrul de Stat din Târgu Mureș, iar în 1973 se angajează la Teatrul Mic din București.

În 1978 este remarcat de regizorul Stere Gulea și distribuit în filmul „Iarba verde de acasă”, unde, interpretând rolul unui tânăr prospăt absolvent al facultății de matematică care este în situația de a alege să rămână pe lângă profesorul lui, ca asistent, acceptând anumite compromisuri, sau să devină profesor de țară, alege a doua variant , este remarcat de publicul cinefil pentru calitatea sa interpretativă și devine foarte cunoscut și apreciat.

Având o capacitate deosebită de a ieși din propria piele pentru a deveni personajul întrupat, rolurile în film încep să curgă: „De ce trag clopotele Mitică” (1981), Moromeții (1988),”Senatorul melcilor”, Orient Expres, Filantropica etc.

După Revoluție devine director adjunct Artistic la Teatrul Odeon.

Din 1996 este numit profesor Universitar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale“ București, iar în 2000 este numit rector.

florin-zamfirescu-protvmagazin-ro-e1339259787204

În 2001 este membru în juriul festivalului internațional de teatru experimental de la Cairo iar din 2002 încep să curgă premiile criticii de specialitate: Membru de onoare în “Liga pentru sănătate mintală“ din România și deținătorul a două premii de excelență pentru interpretarea „Ordinul National PENTRU MERIT în grad de Cavaler și ” Premiul pentru excelență in Cinematografia Română ”

A fost căsătorit de trei ori și are doi copii, Vlad Zamfirescu și Ștefana Samfira.

 

sursa: cinemagia.ro