Connect with us

National

Fructe şi legume autohtone în toate pieţele din România

Published

on

Pieţele agroalimentare din Romania oferă consumatorilor în această perioadă suficiente cantităţi de legume şi fructe de sezon din producţia autohtonă. Consumatorii pot găsi în pieţele agroalimentare, în pieţele de gros sau în spaţiile special amenajate din jurul pieţelor: pepeni verzi şi galbeni proaspăt recoltaţi, piersici, zmeură, mure de cultură, nectarine, caise, precum şi tomate, ardei, vinete, cartofi, varză, conopidă, fasole păstăi, verdeţuri etc.

Pentru a nu se crea confuzii printre consumatori, în vederea identificării producătorilor autohtoni şi a pepenilor româneşti, se aplică măsura etichetării standard, conform Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.225/2017. Toate cantităţile de pepeni, comercializate direct de producătorii agricoli autohtoni, au elementele de identificare, eticheta format A4/plastifiată, ce cuprinde informaţii privind: denumirea producătorului, localitatea de origine data recoltării şi desigur preţul cu amănuntul.

Autoritatea Naţională Fitosanitară a prelevat până în prezent un număr de 401 probe de tomate autohtone de la producătorii înscrişi în Programului guvernamental de sprijin pentru tomate 2019. Au fost finalizate analizele de laborator pentru un număr de 321 de probe, fără a se înregistra depăşiri ale reziduurilor de pesticide peste limita maximă admisă. 

Totodată, în cadrul Programului Naţional de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din legume, fructe şi cereale, Autoritatea Naţională Fitosanitară prelevează în permanenţă probe, în vederea depistării depăşirilor de reziduuri de pesticide.

Rezultatele analizelor de laborator confirmă faptul că legumele şi fructele din producţia autohtonă întrunesc standardele de calitate şi nu prezintă risc pentru consumatori.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Direcţiile pentru Agricultură Judeţene verifică permanent toate pieţele agroalimentare din Bucureşti şi din toate celelalte municipii din ţară, punând accent pe indicarea corectă a localităţii de producţie şi a datei recoltării pentru toate produsele autohtone, precum şi a ţării de origine pentru produsele provenite din import.