Connect with us

National

Ministrul Mediului: Via Transilvanica va apărea pe harta turistică mondială

Published

on

Via Transilvanica, primul traseu de lungă distanţă din România, care traversează ţara de la Putna, în judeţul Suceava, la Drobeta-Turnu Severin, ar putea dobândi un statut special, în doar câteva luni, spune ministrul Mediului,Tanczos Barna. El a precizat că, din acest motiv, au început deja consultările cu reprezentanţii primăriilor pe raza cărora trece acest traseu. Împreună cu iniţiatorii proiectului – Tiberiu şi Alin Uşeriu, ministrul Mediului s-a întâlnit, vineri, cu autorităţile din judeţul Mureş.

„Este probabil cel mai frumos proiect pe care l-am întâlnit eu, de când sunt la Ministerul Mediului. Un proiect super, pentru că dincolo de mesajul pe care îl transmite către cetăţenii români, că avem o ţară superbă, frumoasă, avem locuri unice care trebuie prezentate, este şi o carte de vizită către turiştii din afara ţării. Şi mi s-a părut absolut normal să parcurgem, şi din punct de vedere institutional, judeţele care prin care trece Via Transilvanica”, a spus Tanczos Barna.

La întâlnirile din judeţe sunt convocaţi administratorii fondului forestier, pădurarii, şefii de ocoale silvice, inginerii silvici, direcţiile judeţene din cadrul Romsilva, respectiv cei de la ocoalele silvice private, care administrează pădurile private sau ocoalele care sunt în administrarea sau în subordinea autorităţilor publice locale.

„Pentru că modul în care va arăta Via Transilvanica depinde, în mod hotărâtor, de modul în care vor arăta pădurile, pe traseul Via Transilvanica, trebuie să găsim o colaborare, o formă de conlucrare cu pădurari, ingineri silvici, şefi de ocol, turişti, agenţii de turism, cei care oferă serviciile turistice, de cazare sau serviciile de masa, care oferă produsele tradiţionale din zonă, ca să prezentăm acest proiect unic, aşa cum trebuie. Cu siguranţă, Via Transilvanica a depăşit de mult hotarele României. O să fie probabil cel mai interesant produs din România, care va apărea pe harta turistică mondială. Este un produs generat de fraţii Uşeriu, de Tăşuleasa Social, de echipa care este în spatele acestei iniţiative (…) Trebuie să îi sprijinim instituţional şi este motivul pentru care, în toate locaţiile prin care trecem, zilele acestea, vorbim şi cu unităţile administrativ-teritoriale, prin primarii care reprezintă comunităţile de acolo şi le explicăm care sunt provocările unei convieţuiri a turistului cu cei care lucrează în pădure, care sunt provocările mersului pe acelaşi drum forestier”, a afirmat ministrul.

Tanczos Barna a arătat că va merge împreună cu Alin şi Tibi Uşeriu în acest „maraton instituţional”, care, astăzi, 4 februarie, va ajunge la Mediaş, în judeţul Sibiu.