Connect with us

National

Noi motive de ”frezoane” pentru asistații social. Sunt la un pas să rămână fără banii de la stat

Legea a trecut de Senat şi va ajunge la Camera Deputaţilor, care este for decizional

Published

on

După ce sute de români, care primesc ajutoare sociale, refuză să muncească şi au stârnit revolta comunităţilor în care trăiesc, parlamentarii au decis să modifice condiţiile în care statul acordă aceşti bani.

Potrivit unui proiect de lege, care a trecut marți de Senat, persoanele în cauză trebuie să lucreze în folosul comunităţii ori să urmeze cursuri de calificare profesională. Dacă refuză, vor pierde ajutorul financiar pe o perioadă de 6 luni.

Iniţiatorii proiectului spun că în acest moment legea actuală nu face decât să-i stimuleze pe cei care primesc ajutor social să nu lucreze. Legea prevede pierderea ajutorului în cazul în care asistatul refuză de 3 ori un serviciu sau să facă munca în folosul comunităţi. În unele cazuri, aceştia fac rost de adeverinţe medicale care-i scutesc de efort. Printre cei care astă iarna au rămas acasă în loc să cureţe zăpadă, de pildă, se numără şi o femeie, de 54 de ani.

A susţinut că suferă de mai multe afecţiuni şi frisoane, care îi tăie cheful de muncă.

La momentul acela, Mioara, asistat social a spus: “Nu m-am dus niciodată, dacă muncesc mă ia căldurile, temperaturile, nu pot să muncesc! Mă ia capul, mă ia frezoane”.

Reporter: “Aşa, cu o scutire mai scăpaţi”

Mioara: “Păi, mai scăpăm şi eu dacă nu fac treaba, sunt şi bătrână, am 54 de ani.”

Reporter: “Aţi dus scutiri de la medic?”

Mioara: “Da, da, direct de la spital am dus!”

Potrivit statisticilor prezentate de parlamentari, 20 la sută dintre cei care primesc ajutor de la stat muncesc la negru, dar încasează şi banii de la buget. De-acum înainte, dacă vor refuza un serviciu, ori munca în folosul comunităţii, sau vor fi prinşi că lucrează fără forme legale vor rămâne fără sprijin financiar de la stat.

Alexandru Băișanu, deputat ALDE: “Am văzut la dumneavoastră, la ProTv, că au frezoane sau frisoane ori sunt bolnavi de diabet”.

O altă prevedere a proiectului de lege îi obliga pe asistaţii social să-şi plătească impozitele la stat dacă vor să mai primească bani.

Alexandru Băișanu: “Nu e normal să ia bani fără să muncească. Ăştia sunt oamenii care merg la vot primi şi apoi merg la cârciumă”

Legea a trecut de Senat şi va ajunge la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

 

sursa: stirileprotv.ro