Connect with us

International

Parlamentul European cere o protecție mai mare pentru cetățenii UE în fața crizei COVID-19

Published

on

Eurodeputaţii au adoptat astăzi o rezoluţie prin care cer o protecţie mai mare pentru cetăţenii UE în faţa crizei actuale, sporirea sprijinului pentru sistemele de sănătate din ţările membre, dar și o strategie coordonată de ridicare a măsurilor de urgenţă. Rezoluția, adoptată cu 395 voturi pentru, 171 împotrivă și 128 abțineri, își exprimă îngrijorarea în legătură cu unele măsuri luate de Ungaria şi Polonia.

Astfel, deputații doresc un pachet de redresare masivă pentru a sprijini economia europeană după criza COVID-19, inclusiv „obligațiuni de redresare”, garantate de bugetul UE.

Parlamentul European salută măsurile fiscale și sprijinul sub formă de lichidități pentru abordarea pandemiei. Dar dincolo acțiunile prezente, Europa are nevoie de un pachet masiv de redresare și reconstrucție, care să fie finanțat printr-un buget pe termen lung suplimentat, prin fondurile și instrumentele financiare existente ale UE, precum și prin intermediul unor „obligațiuni de redresare” garantate de bugetul UE, arată eurodeputații în rezoluția adoptată.

Totuși, acest pachet nu ar trebui să ducă la adâncirea datoriilor existente și ar trebui să fie orientat către investiții viitoare.

Redresarea economiei ar trebui să aibă în centrul său Pactul verde european și transformarea digitală, adaugă deputații.

Fond european de solidaritate pentru coronavirus, pentru investiții în domeniu medical

Deputații solicită, de asemenea, un sistem european permanent de reasigurare pentru indemnizațiile de șomaj și doresc să instituie un Fond european de solidaritate pentru coronavirus, în valoare de cel puțin 50 miliarde de euro.

Acest fond ar sprijini eforturile financiare depuse de sectorul medical în toate statele membre în actuala perioadă de criză, precum și investițiile în sectorul medical din perioada următoare crizei, pentru a face sistemele de sănătate mai reziliente și mai axate pe cei care au cea mai mare nevoie de sprijin.

Mai multe competențe UE pentru amenințările transfrontaliere la adresa sănătății

Acțiunea comună la nivel european de combatere a pandemiei COVID-19 este indispensabilă, subliniază rezoluția. Uniunea Europeană trebuie să iasă mai puternică din această criză, iar instituțiile sale ar trebui, de asemenea, să fie împuternicite să acționeze atunci când apar amenințări transfrontaliere la adresa sănătății. Acest lucru le-ar permite să coordoneze fără întârziere răspunsul la nivel european și să direcționeze resursele necesare acolo unde este cel mai mult nevoie de ele, fie acestea materiale (de exemplu măști, aparate de ventilație artificială și medicamente) sau financiare.

Deputații își exprimă, de asemenea, sprijinul pentru creșterea producției europene de produse esențiale, cum ar fi medicamentele, substanțele farmaceutice, dispozitivele, echipamentele și materialele medicale, pentru ca Uniunea să fie mai bine pregătită pentru viitoarele șocuri globale.

Frontierele trebuie să rămână deschise pentru bunurile de primă necesitate, arată eurodeputații.

Ei insistă asupra faptului că frontierele trebuie să rămână deschise în UE pentru circulația echipamentelor personale de protecție, a alimentelor și a bunurilor de primă necesitate. Piața unică este „sursa prosperității și bunăstării noastre comune” și un element-cheie pentru o reacție imediată și neîntreruptă la epidemia de COVID‑19.

Parlamentul solicită, de asemenea, crearea unui mecanism european de răspuns în domeniul sănătății, pentru a pregăti și a răspunde mai bine într-o manieră comună și coordonată la orice tip de criză sanitară în viitor. Stocurile comune de echipamente, materiale și medicamente ar putea fi mobilizate în scopul de a salva vieți.

Deputații doresc, de asemenea, să vadă resurse suplimentare din partea UE pentru a susține eforturile de finanțare a unor cercetări rapide privind crearea unui vaccin.

Abordare coordonată în UE pentru perioada de după sfârșitul restricțiilor de deplasare a persoanelor

Deputații subliniază necesitatea unei abordări coordonate în UE pentru perioada de după sfârșitul restricțiilor de deplasare a persoanelor, pentru a evita reapariția virusului. Statele membre sunt îndemnate să elaboreze în comun criterii pentru ieșirea din carantină și alte măsuri de urgență și solicită Comisiei Europene să lanseze o strategie eficace pentru ieșirea din carantină, care să includă testarea la scară largă și punerea la dispoziție de echipament personal de protecție pentru un număr cât mai mare de cetățeni.

Statul de drept și democrația în Europa: Ungaria și Polonia stârnesc îngrijorare

Deputații își exprimă, de asemenea, îngrijorarea cu privire la măsurile adoptate de Guvernul de la Budapesta de a prelungi pe termen nelimitat starea de urgență, de a autoriza guvernul să guverneze prin decrete pe termen nelimitat și de a slăbi supravegherea de către Parlament a stării de urgență.

În plus, aceștia subliniază că decizia guvernului polonez de a modifica legea electorală este ilegală și consideră că organizarea de alegeri prezidențiale în centrul unei pandemii este total incompatibilă cu valorile europene.

Aceștia solicită Comisiei Europene să cerceteze fără întârziere dacă măsurile de urgență sunt în conformitate cu tratatele și, pentru a îndrepta această încălcare gravă și repetată, să recurgă din plin la toate instrumentele și sancțiunile UE disponibile, inclusiv bugetare.

Consiliul este îndemnat să repună pe ordinea de zi discuțiile și protocoalele referitoare la procedurile de la articolul 7 aflate în curs de desfășurare.

Combaterea dezinformării

În cele din urmă, rezoluția subliniază că în această perioadă dezinformarea privind COVID-19 este o problemă majoră de sănătate publică. Prin urmare, UE ar trebui să înființeze o sursă de informare europeană în toate limbile oficiale pentru ca toți cetățenii să aibă acces la informații exacte și verificate.

Deputații solicită, de asemenea, platformelor de comunicare socială să ia în mod proactiv măsurile necesare pentru a opri dezinformarea și discursurile de incitare la ură prilejuite de coronavirus.

Sursa: Digi 24

ULTIMA ORĂ

boy running in the hallway boy running in the hallway
National13 ore ago

Vacanța de primăvară începe pentru aproximativ 3 milioane de elevi și preșcolari

Astăzi marchează începutul vacanței de primăvară pentru aproximativ 3 milioane de elevi și preșcolari din întreaga țară, care sărbătoresc acest...

Regional14 ore ago

Simpozion dedicat lui Matei Basarab la Ocnele Mari, Vâlcea

Ocnele Mari din județul Vâlcea se pregătesc să găzduiască un simpozion special dedicat Domnului Țării Românești, Matei Basarab, cu ocazia...

Regional14 ore ago

Dezinsecția aeriană va începe la Craiova în prima săptămână din mai

Autoritățile locale din Craiova au anunțat că dezinsecția aeriană a domeniului public al municipiului va începe la începutul săptămânii viitoare....

Regional14 ore ago

Șantierul pentru noul Spital Regional de Urgență de la Craiova a fost deschis astăzi

Astăzi, pe 26 aprilie, a fost inaugurat șantierul pentru construcția noului Spital Regional de Urgență de la Craiova, proiect ce...

boy sitting with brown bear plush toy on selective focus photo boy sitting with brown bear plush toy on selective focus photo
Regional14 ore ago

Anchetă în Gorj: Minor de 6 ani presupus vândut în Germania de către familie

Procurorii DIICOT fac anchetă în Gorj, unde se presupune că un minor în vârstă de 6 ani din comuna Dănciulești...

Regional14 ore ago

Peștișani: Lansarea TEEN ART MUSEUM: Un muzeu digital dedicat vieții și operelor lui Constantin Brâncuși

Astăzi, Asociația Be Teen în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Peștișani au lansat proiectul TEEN ART MUSEUM, o inițiativă...

Regional14 ore ago

Jandarmeria Gorj recrutează tineri pentru înscrierea în școlile militare de subofițeri

Jandarmeria Gorj oferă oportunități pentru tinerii dornici să urmeze o carieră în domeniul militar. În contextul concursului de admitere în...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON