Connect with us

National

Pensiile speciale, aprobate in Plenul reunit al Parlamentului

În luna iulie, președintele Klaus Iohannis a retrimis legea Parlamentului spre reexaminare.

Published

on

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, marţi, proiectul de lege privind pensiile parlamentarilor, potrivit Știrile TVR. Au fost 287 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și cinci abțineri. Legea fusese trimisă la reexaminare, în iulie, de preşedintele Klaus Iohannis. Acum legea va ajunge din nou la şeful statului, care este obligat, în termen de 10 zile, să promulge proiectul.

Potrivit art. 77, alin. 3 din Constituţie „dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea”.

Plenul Camerei Deputaților și Senatului a adoptat, marți, cererea de reexaminare a președintelui pe proiectul legii privind pensiile parlamentarilor și au adoptat proiectul de lege cu amendamente cu 287 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și cinci abțineri, potrivit Agerpres.

Parlamentarii liberali nu au participat la votul pe acest proiect. La votul final asupra legii ne-am ridicat din sală şi am plecat, peste 90 dintre liberali, a spus Ludovic Orban, prim-vicepreşedintele PNL.

Au fost o serie de dificultăţi de natură organizatorică. Ieri s-a încercat modificarea regulamentului – de a se elimina ca o lege reexaminată să fie supusă votului. Astăzi s-a constituit majoritatea necesară şi, după cum aţi văzut, fără niciun fel de reţinere, s-a votat, a declarat Eugen Nicolăescu, liderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor.

În luna iulie, președintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare legea prin care se instituie o indemnizație ce se acordă la momentul împlinirii vârstei standard de pensionare atât deputaţilor şi senatorilor aflaţi în exercitarea mandatului, cât și celor care au avut calitatea de parlamentar anterior instituirii acestui drept.