Connect with us

Evenimente

Ziua Internațională a Copiilor Străzii

Stabilită în 1998

Published

on

În fiecare an, pe 21 martie, în toată lumea se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Copiilor Străzii. Această zi a fost stabilită în 1998, prin rezoluţia Forumului Internaţional „Prietenii copiilor străzii”, desfăşurat la Varşovia. Instituirea unei astfel de zile a apărut ca un demers necesar pentru a readuce, an de an, în conştiinţa comunităţii internaţionale, responsabilitatea fiecărei naţiuni şi a fiecăruia dintre noi de a respecta şi promova drepturile fundamentale ale copiilor şi, mai ales, ale copiilor străzii.

Potrivit specialiștilor, copiii ajung să cerşească în stradă şi din vina populaţiei, iar oamenii care le dau bani din milă încurajează acest fenomen. Copiilor străzii le sunt încălcate dreptul de a fi crescuţi în condiţii care să le permită dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală şi socială; dreptul de a beneficia de serviciile medicale; dreptul de a primi educaţie; dreptul la odihnă şi vacanţă.

Înainte de 1989, existenţa copiilor fără adăpost era total negată. Este adevărat că numărul copiilor străzii era mult mai mic decât în prezent. Putem vorbi doar de copiii care părăseau mediul familial, fără însă ca ei să fi putut da naştere la grupuri pentru care strada să le fi fost mediu permanent de viaţă.

În România, legislaţia care vizează direct copiii străzii a apărut abia în 1997, ea fiind adaptată şi modificată ulterior. În prezent, protecţia copiilor aflaţi în dificultate este reglementată de Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.