DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 22 mai 2019

Miercuri, 22  mai

Zile trecute – 141

Zile rămase – 224

Soarele răsare – 05.41

Soarele apune – 20.44

Zodia – Gemeni

Calendar ortodox – Înjumătățirea Cincizecimii; Sf. Mc. Vasilisc și Marcel; Sf. Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic (Dezlegare la pește)

Calendar catolic – Ss. Rita din Cascia, clg.*; Emil, m.

Ziua Internațională a Diversității Biologice. Ziua Internațională a Diversității Biologice este marcată în fiecare an la data de 22 mai. Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin Rezoluția 55/201, din 20 decembrie 2000, a proclamat ziua de 22 mai ca Zi internațională a diversității biologice, în scopul creșterii gradului de înțelegere și conștientizare a problemelor legate de biodiversitate. Ziua a fost aleasă după data de 22 mai 1992 când a fost adoptat, cu prilejul Conferinței de la Nairobi, textul Convenției privind Diversitatea Biologică. Principalele obiective ale acestei Convenții sunt conservarea diversității biologice, utilizarea componentelor sale într-un mod durabil și partajarea corectă și echitabilă a beneficiilor care decurg din utilizarea resurselor genetice.

Ziua Republicii în Sri Lanka

-1377 – Papa Grigore al XI-lea emite cinci bule papale care denunță doctrinele teologului englez John Wycliffe. 

-1455 – Războiul celor Două Roze – în prima bătălie de la St Albans, Richard, Duce de York învinge și capturează pe regele Henric al VI-lea al Angliei.

-1859 – Regele Francisc al II-lea urmează în Regatul celor Două Sicilii tatălui său Ferdinand al II-lea.

-1885 – A murit scriitorul francez Victor Hugo (n. 1802). Simpatizant al Republicii, a fost „pair” al Franței, iar în anul 1841 a fost ales în Academia Franceză. Zece ani mai târziu, Hugo a fost exilat pentru curajul de a-l numi pe Napoleon al III-lea „trădător”. A fost exilat din 1851 până în 1870, când s-a întors în Franța. În decursul exilului, Hugo a publicat o parte din pamfletele sale cele mai celebre la adresa lui Napoleon al III-lea: „Napoleon cel mic” și „Istoria unei crime”. Deși au fost interzise în Franța, pamfletele sale au avut o puternică influență în țările învecinate. Victor Hugo a scris în exil și „Mizerabilii”, probabil cel mai cunoscut roman al său.

-1939 – Germania și Italia semnează Pactul Steel.

-1948 – Guvernul Petru Groza îi retrage cetățenia regelui Mihai I și altor membri ai familiei regale. În 1997, fostului rege Mihai i se redă cetățenia română.

-1960 – Un cutremur de 9,5 pe scara Richter a lovit Chile; cel mai puternic seism înregistrat.

-1970 – S-a născut fotomodelul britanic Naomi Campbell. Prima apariție publică a fost la vârsta de șapte ani, în videoclipul „Is This Love?” al lui Bob Marley.

-1990 – Microsoft  lansează sistemul de operare  Windows  3.0.

-1990 – Yemenul de Nord și de Sud sunt unite și formează Republica Yemen.

-2004 – În capitala Spaniei, Madrid, are loc căsătoria dintre Prințul Felipe și jurnalista Letizia Ortiz Rocasolano.  

-2005 – Ziariștii români răpiți în Irak au fost eliberați.

-2009 – Conventul General din Debrecen a reînființat Biserica Reformată Maghiară din care fac parte și cele două episcopii ale Bisericii Reformate din România.

-2010 – FC Internazionale Milano câștigă Liga Campionilor 2009-2010.  

-2012 – Tokyo Skytree este deschis pentru public. Este cel mai înalt turn din lume (634 m) și a doua structură cea mai înaltă din lume, după Burj Khalifa (829,8 m).

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Discuții între ANRE și Executivul de la Bruxelles (audio)

Închide