Connect with us

International

3 martie: Ziua mondială privind protecția sănătății urechii și auzului

Published

on

Ziua mondială privind protecția sănătății urechii și auzului se marchează în fiecare an la 3 martie, dată stabilită cu prilejul primei Conferințe internaționale privind prevenirea deprecierii auzului și restabilirea acestuia, care a avut loc în 2007 la Beijing, în China. 

În fiecare an, Ziua mondială privind protecția sănătății urechii și auzului abordează o temă și activități specifice, stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și partenerii săi.

În 2017, Ziua mondială privind protecția sănătății urechii și auzului evidențiază acțiunile care pot fi întreprinse de către factorii de decizie în ceea ce privește problema pierderii auzului. Tema din acest an are ca scop să atragă atenția asupra impactului economic al pierderii auzului și asupra eficienței costurilor intervențiilor pentru redresarea auzului.

Prevenirea, screening-ul pentru identificarea timpurie, reabilitarea auzului cu ajutorul dispozitivelor auditive, subtitrările și limbajul semnelor în educație se numără printre strategiile care pot diminua pierderea auzului și consecințele acesteia.

Marcarea acestei zile are menirea de a sensibiliza și conștientiza oamenii din lumea întreagă cu privire la problemele legate de îngrijirea urechii și a auzului.

Potrivit celor mai recente estimări ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel mondial 360 de milioane de persoane suferă în prezent de diferite grade de pierdere a auzului, din diverse cauze (zgomot, afecțiuni genetice, boli infecțioase, diverse medicamente, îmbătrânire ș.a.). Totodată, 1,1 miliarde de adolescenți și adulți tineri prezintă riscul de a suferi o pierdere a auzului ca urmare a utilizării nesigure a dispozitivelor audio personale și expunerii la niveluri nocive ale sunetului în diverse locuri zgomotoase.

 

Sursa: Agerpres