Connect with us

Sanatate & Life Style

Semnele de pe față care îți arată că bei prea mult alcool

Published

on

Alcoolul îmbătrânește atât aspectul fizic, dar mai ales pe cel interior, adică organele vitale, de la inimă până la ficat sau rinichi. Consumul excesiv de alcool pe termen lung are un impact teribil asupra organismului nostru. De la riduri pronunțate până la demență sau imunitate scăzută, alcoolul îmbătrânește din toate punctele de vedere.

Asta nu înseamnă că nu e permis deloc, dar nici nu trebuie să facem excese. Medicii recomandă să nu depășim 1-2 porții de alcool pe zi (o porție femeile, două porții bărbații). O porție este echivalentul a 330 mililitri de bere blondă sau 140 mililitri de vin.

Dar atenție! Acest consum se referă la persoanele care au o stare de sănătate optimă. Deci nu la cele cu ficat gras, hipertensiune, colesterol crescut, obezitate, diabet, gravide, bolnavi de cancer sau de diverse afecțiuni ale pancreasului. În astfel de situații, alcoolul este permis doar ocazional, nu zilnic, pentru a preveni apariția complicațiilor.

Alcoolul îți urâțește pielea

Pe măsură ce îmbătrânești, corpul reține mai puține lichide și, din motive care nu sunt încă elucidate, bei mai puțină apă.

Dacă îți închipui că prin consumul de bere vei suplini această deshidratare, te înșeli amarnic. Alcoolul deshidratează și mai mult!

Deshidratarea duce mai departe la uscăciunea pielii și accelerarea procesului de îmbătrânire cutanată. Asta se traduce în riduri profunde pe fața ta, piele uscată, lipsită de elasticitate și cu pete maronii.

Nasul roșu, cu pielea îngroșată (rinofima), poate fi de asemenea o consecință a consumului excesiv de alcool, pe fundul rozaceei deja existente și netratate.

Totodată, alcoolul îmbătrânește pielea și indirect. Mai precis, consumul de alcool seara crește riscul de a te confrunta cu insomnie sau cu un somn neodihnitor. Iar consecințele nopților nedormite se vor vedea, inevitabil, și pe fața ta.

Bei alcool, ai imunitatea slăbită 

Alcoolul poate schimba și modul în care acționează medicamentele pe care le iei. De exemplu, dacă bei alcool și iei aspirină, riști să te confrunți cu dureri de stomac sau chiar cu hemoragie digestivă. Consumul de alcool este contraindicat și dacă iei somnifere, analgezice sau anxiolitice, deoarece potențează acțiunea acestora și crește semnificativ riscul de reacții adverse grave, care pot pune în pericol viața.

Nu în ultimul rând, consumul excesiv de alcool slăbește imunitatea și te expune unui risc crescut de a contracta diverse infecții cărora corpul tău nu le poate ține piept cu ușurință, cum ar fi tuberculoza, pneumonia sau chiar infecția cu noul coronavirus.

Alcoolul îmbătrânește prematur creierul

Consumul excesiv de alcool poate duce, în timp, la micșorarea și chiar dispariția celulelor cerebrale. Asta înseamnă că, pe măsură ce consumi alcool mai mult timp, cu atât riscul de a te confrunta cu demență la vârste mai tinere este mai mare.

Printre simptomele timpurii ale demenței se numără lipsa de judecată, de organizare sau de control emoțional, dificultățile de concentrare și de memorare, precum și comportamentul agresiv față de alte persoane.

Inima și ficatul, afectate de alcool

De asemenea, alcoolul îmbătrânește și inima. Deși antioxidanții din vinul roșu ajută la reglarea colesterolului și protejează vasele de sânge, alcoolul în exces poate duce la aritmie cardiacă sau hipertensiune arterială, factor de risc în apariția multor boli cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral.

În egală măsură este afectat și ficatul. Consumatorii înrăiți de alcool prezintă un risc extrem de crescut de a se confrunta cu hepatită alcoolică și ciroză hepatică, ultimul stadiu al cancerului de ficat, când niciun tratament nu își mai face efectul.

Totodată, rinichii pot avea de suferit din cauza excesului de alcool. Iar șansele să dezvolți boli precum osteoporoză, diabet sau ulcer sunt mult mai mari dacă obișnuiești să consumi zilnic mai mult alcool decât recomandă medicii.

sursa: csid.ro

ULTIMA ORĂ

Alegeri 20244 ore ago

Agenda electorală – alegeri locale – vineri 10 mai

Campania pentru alegerile locale şi europarlamentare a început astăzi şi se va încheia sâmbătă, 8 iunie 2024, la ora 7:00....

Alegeri 20244 ore ago

Agendă electorală – alegeri europarlamentare – vineri 10 mai

S-a dat startul campaniei electorale pentru alegerile locale şi europarlamentare, care se va încheia sâmbătă, 8 iunie, la ora 7:00. ...

Alegeri 20244 ore ago

Agendă electorală – alegeri locale – vineri 10 mai

Astăzi a început  oficial campania pentru alegerile locale şi europarlamentare din 9 iunie, când românii sunt aşteptaţi la vot pentru...

Regional6 ore ago

Complexul Energetic Valea Jiului caută investitori pentru producția de energie verde

Mai multe companii sunt interesate de Complexul Energetic Valea Jiului în calitate de potenţiali investitori pentru segmentul de producere a...

National7 ore ago

România va cumpăra rachete performante pentru avioanele F-16

Forţele Aeriene Române vor fi dotate cu rachete performante, care oferă capabilităţi aer-aer avansate pentru avioanele F-16. Statele Unite au...

Regional7 ore ago

Klaus Iohannis promulgă legea: 10 Mai devine Ziua Independenței Naționale a României

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care 10 mai devine Ziua Independenţei Naţionale a României. Potrivit actului normativ, va...

Regional7 ore ago

Acțiuni de promovare a profesiei de polițist în liceele craiovene

Echipe formate din poliţişti de la mai multe structuri precum: poliție rutieră, ordine publică, acţiuni speciale, siguranţă şcolară sau prevenire...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON