Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 12 august 2019

Published

on

Luni, 12 august

Zile trecute – 223

Zile rămase – 142

Soarele răsare – 06.15

Soarele apune – 20.25

Zodia – Leu

Calendar ortodox – Sf. Mc. Fotie și Anichit

Calendar catolic – Sf. Ioana Francisca de Chantal, clg.

Ziua Internațională a Tineretului este marcată anual, la 12 august, începând din 2000. Ea reprezintă o ocazie de a susține eforturile tinerilor pentru promovarea păcii, a drepturilor și libertăților omului și a solidarității. Potrivit statisticilor ONU, persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani reprezintă, în prezent, aproape jumătate din populația globului, care este de aproximativ 6,45 de miliarde. Până în 2050 se estimează că populația va atinge cifra de 8,9 miliarde, iar numărul persoanelor în vârstă de cel puțin 60 de ani se va mări de aproape patru ori, ajungând la aproximativ 1,9 miliarde. Astfel, la mijlocul acestui secol, populația globului va fi formată din tineri și vârstnici în proporții aproape egale.

-490 î.Hr. – Victoria grecilor asupra perșilor în Bătălia de la Marathon; atenienii conduși de Miltiade au înfrânt armata persană trimisă de Darius I (după alte surse, bătălia a avut loc la 12 septembrie).

-1788 – În lupta de la Pasul Buzăului, oastea lui Nicolae Mavrogheni, sprijinită de unităţi otomane, provoacă pierderi armatei austriece care se retrage în Ţara Românească.

-1848 – Moare, la Londra, George Stephenson, mecanicul britanic care a construit locomotiva cu aburi „Racheta” – prima din lume. Era născut la 9 iunie 1781.

-1857 – Poarta otomană ordonă, sub presiunea diplomatică a celorlalte puteri europene, anularea alegerilor pentru Adunarea ad-hoc a Moldovei; noile alegeri organizate imediat dau o mare majoritate unionistă.

-1871 – Al. Papu Ilarian prezintă ca dar din partea unui cleric din Reghin, Mihail Crişan, 160 de monede romane, care împreună cu alte 19 monede şi medalii româneşti, dăruite, tot atunci de V. A. Urechia, stau la baza actualului „Cabinet numismatic al Academiei”.

-1881 – S-a născut Cecil Blount de Mille, producător american de cinema, regizor şi scenarist, căruia îi revine, în cea mai mare parte, meritul de a fi transformat Hollywoodul într-o Meccă a cinematografiei.

-1887 – Prima înregistrare din istorie. Thomas Alva Edison a înregistrat primele vorbe pe un cilindru de fonograf, rostind versul „Mary Has a Little Lamb”.

-1908 – Primul Ford model T părăseşte uzinele din Dearborn, Chicago, fiind ulterior cea mai vândută maşină din lume, cu 15 milioane de exemplare produse fără modificări.

-1920 – Războiul polono-sovietic: Începe bătălia finală a conflictului, Bătălia de la Varșovia, terminată cu victoria decisivă a polonezilor.

-1949 – 18 state au semnat Convențiile de la Geneva.

-1971 – S-a născut tenismenul american Pete Sampras, de 14 ori câștigător al Marelui Slem la categoria simplu băieți; s-a menținut timp de 6 ani pe locul I în clasamentele mondiale ale ATP.

-1981 – Primul calculator personal IBM, IBM 5150, intră pe piață. Este versiunea originală și precursoare a tuturor platformelor compatibile PC de astăzi, fiind creat de către o echipă de ingineri și designeri sub conducerea lui Don Estridge la IBM Entry Systems Division din Boca Baton, statul Florida.  

-2000 – Submarinul nuclear rusesc Kursk a explodat și s-a scufundat în Marea Barents în timpul unui exercițiu militar.

-2012 – Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Londra.