Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 21 ianuarie 2018

Published

on

Duminică, 21 ianuarie

Zile trecute – 20

 

 

 

 

 

Zile rămase – 345

Soarele răsare – 07.45

 

 

 

 

Soarele apune – 17.09

Zodia – Vărsător

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Cuv. Maxim Mărturisitorul; Sf. Mc. Neofit; Sf. Mc. Agnia din Roma

 

 

 

Calendar catolic – Duminica a 3-a de peste an; Sf. Agneza, fc. m

 

 

 

 

 

Ziua Internațională a Îmbrățișărilor (International Hug Day). Potrivit tradiţiei, în această zi oricine poate îmbrăţişa chiar şi persoane necunoscute. Sărbătoarea a apărut în Statele Unite, în 1986, iar în scurt timp s-a răspândit în toată lumea. Ziua Îmbrăţişărilor este marcată în data de 21 ianuarie pentru că studiile arată că aceasta este una dintre cele mai deprimante perioade ale anului. Psihologii susţin că oamenii au nevoie de îmbrăţişări pentru că acestea exprimă afecţiune, siguranţă şi confort sufletesc. Mai mult, studiile arată că îmbrăţişările sunt benefice pentru sănătate. Ele ajută la întărirea imunităţii şi contribuie la scăderea riscului apariţiei bolilor de inimă.

 

 

 

-1077 – Henric al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, se prezintă ca penitent la Canossa la (localitate din Italia de nord), pentru a obține iertarea papei; după o așteptare de 3 zile, este primit de către papă care îi ridică excomunicarea.

-1596 – Charles de Montmorency, duce de Damville este numit amiral al Franței de către regele francez Henric al IV-lea.

-1643 – Navigatorul olandez Abel Tasman descopera Tonga din Oceanul Pacific.

-1648 – La Alba Iulia apare prima traducere integrală în limba română a Noului Testament, cunoscut sub numele de „Noul Testament de la Bălgrad”. Ediția este coordonată de mitropolitul Simion Ștefan.

-1793 – Regele Ludovic al XVI-lea al Franței a fost ghilotinat, sub acuzația de trădare.

-1793 – Rusia și Prusia împart Polonia.

-1870 – Decret privind înființarea Societății generale de asigurare reciprocă „Transilvania”, cu sediul la Sibiu.  

-1899 – Se produce primul automobil Opel.

-1911 – Prima ediție a Raliului Monte Carlo.

-1919 – S-au deschis lucrările Conferinţei de pace de la Paris, la care a participat o delegaţie română din care faceau parte I.I.C. Brătianu, Al. Vaida-Voievod, C. Angelescu, Victor Antonescu. În cadrul Conferinţei au fost elaborate textele tratatelor de pace dintre ţările învingătoare în Primul Război Mondial (27 de state, printre care România) şi ţările învinse (Germania, Austria, Ungaria, Bulgaria şi Turcia).

-1920 – S-au încheiat lucrările Conferinței de Pace de la Paris.

-1921 – Este creat Partidul Comunist Italian.

-1924 – A încetat din viaţă Vladimir Ilici Lenin (Ulianov) revoluţionar comunist, lider al partidului bolşevic, autor al doctrinei care-i poartă numele (n. 22 aprilie 1870).

-1941 –  A început rebeliunea legionară prin care membrii acestei miscari intentionau preluarea puterii. Rebeliunea a fost înăbuşită pe 23 ianuarie prin intervenţia armatei române, la ordinul lui Ion Antonescu. Horia Sima împreună cu alţi 700 de legionari s-au refugiat în Germania.

-1954 – Primul submarin bazat pe energie nucleară – „USS Nautilus” este lansat la apă de Statele Unite la Groton, Conneticut.

-1964 – Eugène Ionesco, dramaturg francez de origine română, este ales membru al Academiei Franceze.

1972 – La București s-a deschis reprezentanța Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare  (PNUD).

-1976 – Supersonicul Concorde, care a fost dezvoltat datorită unei colaborări între francezi și englezi, a fost folosit pentru prima oară.

-1991 – S-a deschis, la București, Oficiul Fondului pentru Copii al Organizației Națiunilor Unite (UNICEF).

-1998 – Papa Ioan Paul al II-lea vizitează Cuba.

-1999 – A cincea mineriadă: La București are loc o conferință de presă comună a GDS, Alianța Civică, AFDPR, LADO, Asociația Victimelor Mineriadelor 1990-1991, la care se face publică hotărârea de a organiza un marș de protest față de manifestările minerilor, vineri, 22 ianuarie 1999. La Timișoara, peste o mie de reprezentanți ai societății civile organizează un miting de protest.

-2001 – Jutta Kleinschmidt, prima femeie care câștigă Raliul Paris-Dakar la categoria motociclete.

-2008 – Limba eyak din Alaska a fost declarată dispărută, odată cu moartea lui Marie Smith Jones, ultimul vorbitor nativ al acestei limbi (n. 1918).

 

 

 

 

 

 

Foto: Dana Simovici