Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 21 martie 2020

Published

on

Sâmbătă, 21 martie

Zile trecute – 80

Zile rămase – 286

Soarele răsare – 06.17

Soarele apune – 18.30

Zodia – Berbec

Calendar ortodox – Sf. Ier. Iacob Mărturisitorul; Sf. Cuvios Serapion (Pomenirea morților)

Calendar catolic – Sf. Nicolae din Flüe, pustnic

Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși. Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși („Puppet World Theatre Day”) se aniversează în fiecare an la 21 martie. Inițiată de Teatrul de păpuși „Dzhivada Zolfagariho” din Iran, marcarea acestei zile a fost supusă spre dezbatere la al XVIII-lea Congres al Uniunii Internaționale de Marionnette (UNIMA), desfășurat la Magdeburg, în 2000. Doi ani mai târziu, la o reuniune a Consiliului Internațional al UNIMA, din iunie 2002, de la Atlanta, a fost stabilită data de 21 martie pentru celebrarea Zilei Mondiale a Teatrului de Păpuși, sărbătorindu-se pentru prima dată în 2003. Această zi, marcată de multă veselie și bună-dispoziție, reprezintă și un prilej pentru a-i sărbătorii pe artiștii din acest domeniu (segment al artei), din întreaga lume. Pe scena teatrului de păpuși, se împletesc vechile tradiții cu metodele moderne.

Ziua Internațională a Poeziei. La 21 martie, în fiecare an este marcată Ziua Mondială a Poeziei pentru a susține diversitatea lingvistică prin intermediul expresiei poetice și de a oferi limbilor pe cale de dispariție posibilitatea de a fi auzite în cadrul comunităților lor. UNESCO, recunoscând capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creativ al minții umane, a emis în timpul celei de-a 30-a sesiuni susținute la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999, o decizie pentru ca în fiecare an să fie sărbătorită Ziua Mondială a Poeziei. Poezia transmite valorile cele mai intime ale diverselor culturi. Marcarea Zilei Mondiale a Poeziei este, de asemenea, menită să încurajeze o revenire la tradiția orală, la susținerea recitalurilor de poezie, pentru a restabili un dialog între poezie și celelalte arte, precum teatru, dans, muzică și pictură, evidențiind astfel dictonul lui Delacroix: „Nu există nicio altă artă fără poezie”.

Ziua Internațională a Copiilor Străzii. În fiecare an, pe 21 martie, în toată lumea se sărbătoreşte  Ziua Internaţională a Copiilor Străzii. Această zi a fost stabilită în 1998, prin rezoluţia Forumului Internaţional „Prietenii copiilor străzii”, desfăşurat la Varşovia. Instituirea unei astfel de zile a apărut ca un demers necesar pentru a readuce, an de an, în conştiinţa comunităţii internaţionale, responsabilitatea fiecărei naţiuni şi a fiecăruia dintre noi de a respecta şi promova drepturile fundamentale ale copiilor şi, mai ales, ale copiilor străzii. 

Ziua Internațională a Sindromului Down. Ziua Mondială a Sindromului Down se marchează anual la 21 martie. Este o zi de conștientizare, la nivel global, a problemelor cu care se confruntă cei care suferă de acest sindrom, o afecțiune congenitală cauzată de existența unui cromozom suplimentar – 21. Organizația Internațională a Persoanelor cu Sindromul Down insistă asupra importanței mediului familial și a rolului pozitiv pe care acesta îl are în dezvoltarea și susținerea acestor persoane. Oamenii cu sindromul Down trebuie, la fel ca toți ceilalți oameni, să beneficieze de drepturi egale, atât în perioada copilăriei, cât și în cea a maturității, să li se ofere aceleași oportunități și să aibă dreptul la propriile alegeri. 

Ziua Internațională de Luptă pentru Eliminarea Discriminării Rasiale. În ziua de 21 martie, Organizația Națiunilor Unite marchează, anual, Ziua Internațională pentru Eliminarea Discriminării Rasiale. A fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în anul 1966, prin Rezoluția 2142. Ziua de 21 martie a fost aleasă în memoria celor 69 de persoane ucise de poliție în anul 1990, în Sharpeville, Africa de Sud, în timpul unei demonstrații pașnice împotriva legilor care justificau apartheidul, adică politica de segregație rasială practicată până în anul 1991 de guvernul Republicii Sud-Africane.

Ziua Internațională de Combatere a Insomniei. În fiecare an, pe 21 martie, se sărbătoreşte Ziua Internaţională de Combatere a Insomniei. Această sărbătoare încearcă să sensibilizeze populația din toată lumea în legătură cu importanța somnului și a tulburărilor legate de somn. Data de 21 martie a fost desemnată încă din anul 2001 ca zi internațională de combatere a insomniei, exact la echinocțiul de primavară, când ziua este egală cu noaptea.

Ziua Olteniei. Parlamentul a adoptat pe 21 martie 2017, cu 213 voturi „pentru”, 30 de voturi „împotrivă” şi 25 de abţineri, proiectul de lege privind instituirea zilei de 21 martie ca Ziua Olteniei. Potrivit textului de lege, „sărbătoarea anuală urmează să fie marcată de autorităţile locale şi centrale, precum şi de instituţiile publice de cultură din străinătate prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-artistic şi ştiinţific”. La Craiova, Ziua Olteniei a fost organizată în premieră în perioada 19-24 martie 2018.

Namibia – Ziua Independenței

-1556 – Thomas Cranmer, arhiepiscop de Cantebury, a fost ars pe rug sub acuzaţia de erezie.

-1800 – Cu conducerea bisericii alungată din Roma, în timpul unui conflict armat, Papa Pius al VII-lea este încoronat Papă la Veneția cu o tiară papală temporară papier-mâché.

-1804 – În Franţa, intră în vigoare codul civil, Codul lui Napoleon, care, alături de codul comercial (1808) şi de cel penal (1810), reprezintă baza juridică a noilor relaţii burgheze.

-1844 – Începe Calendarul Bahá’í. Aceasta este prima zi a primului an din calendarul Bahá’í; este sărbătorită anual de către membrii credinței Bahá’í ca Anul Nou Bahá’í sau Náw-Rúz.

-1857 – Cutremur la Tokyo; peste 100.000 de victime.

-1871 – A fost numit primul Cancelar al Imperiului German, în persoana lui Otto von Bismark.

-1871 – Jurnalistul american Henry Morton Stanley își începe călătoria în Africa în căutarea exploratorului britanic David Livingstone.

-1935 – Șahul Rezā Shāh cere oficial comunității internaționale să numească Persia cu numele ei nativ Iran, care înseamnă „Țara lui Aryans”.

-1939 – Ultimatum german adresat Poloniei prin care se cerea cedarea Gdanskului (Danzig) și deschiderea unui coridor spre Prusia Orientală.

-1944 – C.I. Brătianu şi Iuliu Maniu adresează mareşalului Ion Antonescu o scrisoare în care cer ieşirea României din război.

-1945 – A luat fiinţă Universitatea Muncitorească a PCR, devenită ulterior Academia de învăţământ social-politic „Ştefan Gheorghiu” de pe lângă CC al PCR.

-1963 – Vestita închisoare Alcatraz de lângă Golden Gate din San Francisco și-a închis oficial porțile.

-1964 – În Copenhaga, Danemarca, Gigliola Cinquetti câștigă a 9-a ediție a Eurovisionului pentru Italia cu cântecul „Non ho l’età”.

-1980 – Preşedintele american Jimmy Carter a anunţat că S.U.A. vor boicota Jocurile Olimpice de la Moscova în semn de protest faţă de invazia sovietică în Afganistan.

-1986 – Un grav accident produs la mina Vulcan, ca urmare a unei explozii de gaze în subteran, a provocat moartea a 17 persoane şi rănirea altor două.

-1990 – România a solicitat aderarea la Consiliul Europei, cerere acceptată la 7 octombrie 1993.

-1999 – Balonul „Breitling Orbiter 3”, la bordul căruia s-au aflat francezul Bertrand Piccard și britanicul Brian Jones, a reușit să aterizeze în Egipt, după ce a făcut înconjurul Terrei, fără escală, în aproape 20 de zile.

-2008 – S-a stins din viaţă Sofia Ionescu-Ogrezeanu, medic român, prima femeie neurochirurg din Europa de Est.

-2014 – Camera superioară a Parlamentului rus a ratificat tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia, la o zi după ratificarea sa de către Camera inferioară, sfidând comunitatea internaţională care nu recunoaşte acest acord.

Foto: Dan Păsărin

ULTIMA ORĂ

boy running in the hallway boy running in the hallway
National5 ore ago

Vacanța de primăvară începe pentru aproximativ 3 milioane de elevi și preșcolari

Astăzi marchează începutul vacanței de primăvară pentru aproximativ 3 milioane de elevi și preșcolari din întreaga țară, care sărbătoresc acest...

Regional5 ore ago

Simpozion dedicat lui Matei Basarab la Ocnele Mari, Vâlcea

Ocnele Mari din județul Vâlcea se pregătesc să găzduiască un simpozion special dedicat Domnului Țării Românești, Matei Basarab, cu ocazia...

Regional5 ore ago

Dezinsecția aeriană va începe la Craiova în prima săptămână din mai

Autoritățile locale din Craiova au anunțat că dezinsecția aeriană a domeniului public al municipiului va începe la începutul săptămânii viitoare....

Regional5 ore ago

Șantierul pentru noul Spital Regional de Urgență de la Craiova a fost deschis astăzi

Astăzi, pe 26 aprilie, a fost inaugurat șantierul pentru construcția noului Spital Regional de Urgență de la Craiova, proiect ce...

boy sitting with brown bear plush toy on selective focus photo boy sitting with brown bear plush toy on selective focus photo
Regional6 ore ago

Anchetă în Gorj: Minor de 6 ani presupus vândut în Germania de către familie

Procurorii DIICOT fac anchetă în Gorj, unde se presupune că un minor în vârstă de 6 ani din comuna Dănciulești...

Regional6 ore ago

Peștișani: Lansarea TEEN ART MUSEUM: Un muzeu digital dedicat vieții și operelor lui Constantin Brâncuși

Astăzi, Asociația Be Teen în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Peștișani au lansat proiectul TEEN ART MUSEUM, o inițiativă...

Regional6 ore ago

Jandarmeria Gorj recrutează tineri pentru înscrierea în școlile militare de subofițeri

Jandarmeria Gorj oferă oportunități pentru tinerii dornici să urmeze o carieră în domeniul militar. În contextul concursului de admitere în...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON