Connect with us

Regional

Prognoza meteo Oltenia

Estimarea evoluţiei vremii pentru intervalul 9 – 16 aprilie 2015.

Published

on

Estimarea evoluţiei vremii pentru intervalul 9 – 16 aprilie 2015

Ca o caracterizare generală: Vremea va fi caldă și schimbătoare. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta.

Distingem 2 intervale de prognoză:

Primul interval 9 – 12 aprilie 2015 (de joi până duminică, prognoza oficială a CMR Oltenia)

Vremea va frumoasă și se va încălzi treptat. Cerul va fi variabil și mai mult senin noaptea. Vântul va sufla slab până la moderat. Temp. Max: 12…+22 grade. Temp. min. -2…8 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de duminică (17… +22 grade), iar cele mai scăzute în dimineaţa de vineri (-2…4 grade).

Al doilea interval 13 – 16 aprilie 2015 (de duminică până joi estimare realizată cu ajutorul modelelor de prognoză)

Vremea va fi apropiată de normalul termic al acestei perioade. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta. Cerul va fi variabil luni, miercuri și joi. Unele înnorări trecătoare se vor produce marți. Izolat vor fi condiții de ploi slabe luni, marți va ploua local și miercuri izolat și slab în prima parte a zilei. Vântul va sufla slab până la. Temp. Max: 11…+23 grade. Temp. min. 2…11 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de marți (18…+23 grade), iar valorile cele mai scăzute în dimneața de joi 16 aprilie (2…7 grade).

 

Prognoza agrometerologică pentru Oltenia

Vremea normală de la începutul intervalului va intra treptat într-un proces de încălzire.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 7…12°C, în primele zile, valori apropiate de mediile multianuale și 9…15°C, spre sfârșitul intervalului, mai ridicate cu 1…5°C comparativ cu normalul perioadei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 9…15°C la scara întregii Oltenii, favorabilă parcurgerii primelor faze de vegetație (germinare-răsărire) la culturile înființate până în prezent, precum și continuării însămânțărilor de primăvară (sfeclă de zahăr, cartof, floarea-soarelui, porumb, etc.).

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va menţine la valori apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură ale Olteniei.

Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va încadra în limite apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a culturilor agricole.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Condiţiile agrometeorologice prognozate vor determina ritmuri în general normale de creştere şi dezvoltare la speciile de câmp şi pomi-viticole, pe majoritatea suprafeţelor agricole. Starea de vegetaţie a plantelor se va menţine în general bună şi medie în culturile înfiinţate în perioada optimă, iar la cele tardive, medie şi slabă.

În funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, orzul şi grâul de toamnă îşi vor continua fazele de formare a frunzei a treia, înfrăţire și alungirea paiului (10-100%), în majoritatea arealelor de cultură.

Cultura de rapiţă își va continua înfrunzirea (7-13 frunze), alungirea tulpinii (10-70%), precum şi apariţia inflorescenţelor (10-30%).

În cea mai mare parte a plantaţiilor pomicole, sâmburoasele vor parcurge înmugurirea, dezmugurirea şi înflorirea, iar la seminţoase se vor semnala fazele de înmugurire şi dezmugurire.

Viţa de vie se va afla predominant în fazele de „plâns” și înmugurire, în toate podgoriile.

Lucrările agricole specifice (pregătirea patului germinativ, semănat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor desfășura în general normal, la nivelul întregii Oltenii.

 

RECOMANDARI DE SPECIALITATE:

  • Definitivarea însămânţării culturilor din prima urgenţă (orzoaică, ovăz, borceag, lucernă, sfeclă de zahăr);
  • Pregătirea patului germinativ şi efectuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof);
  • Fertilizarea fazială a cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe;
  • Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor, tratamente fito-sanitare, tăieri de rodire în vii şi livezi), la speciile de câmp şi pomi-viticole.

ULTIMA ORĂ

National52 de secunde ago

Vijelii şi grindină în prima zi de Paște

Info Trafic19 ore ago

Restricții de circulație pentru camioane în minivacanța de Paște

În contextul minivacanței de Paște, autoritățile au impus restricții de circulație pentru camioane pe anumite tronsoane rutiere importante. Astfel, circulația...

Fapt divers19 ore ago

Edward Sanda și Cleopatra Stratan, departe unul de celălalt de Paștele acestui an

Edward Sanda și Cleopatra Stratan, unul dintre cele mai tinere cupluri din showbiz-ul românesc, se pregăteau să petreacă Paștele la...

National19 ore ago

SRI stârnește râsul și speculațiile pe Facebook cu mesajul său de Paște

Serviciul Român de Informații (SRI) și-a menținut tradiția de a marca sărbătorile importante pentru români printr-un mesaj special postat pe...

Regional20 de ore ago

Hora de Paște, la Lelești

Primăria și Consiliul Local Lelești sunt încântați să vă invite la o tradiție îndrăgită – Hora de Paște! Anul acesta,...

Sport20 de ore ago

Real Madrid câștigă pentru a 36-a oară campionatul Spaniei

Real Madrid a obținut pentru a 36-a oară titlul de campioană a Spaniei, consolidându-și dominația în fotbalul spaniol. Această realizare...

National20 de ore ago

Paște în siguranță: Fără incidente majore în noaptea de Înviere, anunță Ministerul Afacerilor Interne

În noaptea de Înviere nu a avut loc niciun incident major, anunță Ministerul Afacerilor Interne, care a vegheat la respectarea...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON