Connect with us

National

Școala din Fâstâci, de 10 ani în construcții

Elevii vor învăța la Ocolul Silvic

Published

on

A mai trecut un an la Fâstâci, în Vaslui, scoala devenită simbolul incompentenței şi nepăsării autorităţilor va rămâne ferecată pentru elevi. Lucrările au înghiţit peste 3 milioane lei, dar nu s-au încheiat.

Copiii vor merge din nou să înveţe la Ocolul Silvic. De altfel, în Vaslui, sute de elevi vor învăţa şi anul acesta în clădiri şubrede – pentru că autorităţile nu sunt capabile să le ofere condiţii decente.

În 2007, Ştefan şi Nicusor, doi băieţi din Fâstâci, judeţul Vaslui, arătau tării ruinele din sat care le serveau despre şcoală. Aflată în paragină, clădirea fusese dărâmată pentru consolidare.

La 10 ani distanţă, lucrurile nu s-au schimbat prea mult. De afară, scoala pare terminată, dar la interior mai sunt multe de făcut. Sătenii nu se mai miră că va rămâne închisă, iar elevii vor fi trimişi să înveţe la Ocolul Silvic.

Cei care au răspuns de lucrări de-a lungul anilor, foşti primari, directori de şcoală şi inspectori de la judeţ – se pot considera campioni la neputinţă şi dezinteres.

Scoala neterminată din Fâstâci a înghiţit până acum peste 3 milioane de lei. Lucrările au fost sistate după ce constructorul a început să ceară bani în plus de la Primărie. Nu i-a primit şi părţile au ajuns la judecată. Până când se termină procesul, suferă copiii.

Tot în Vaslui, la Movileni, şcoala veche de 70 de ani are acoperişul plin de găuri, pereţii crăpaţi şi podelele putrede. 20 de elevi de clasa primară vor învăţa din toamnă aici în aceleaşi bănci în care au stat părinţii şi bunicii lor.

Cristi Lungu, primarul comunei Coroiești: “E de plâns, dar mai mult nu s-a putut face. Un sediu de astfel de şcoală e 900 mii de lei, bugetul comunei pe câţiva ani. Trebuia să se ridice acum 5 ani o şcoală nouă, dar s-au schimbat guverne, mentalităţi, noi am rămas cu ce avem.”

Şcoli cu clădiri şubrede, acoperişuri sparte şi pereţi scorojiţi sunt în tot judeţul Vaslui. Dintre cele 700 de unităţi de învăţământ, câte există în zonă, aproape jumătate nu au autorizaţie de funcţionare.

sursa:stirileprotv.ro