Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 10 februarie 2019

Published

on

Duminică, 10 februarie

Zile trecute – 40

 

 

 

 

 

Zile rămase – 325

Soarele răsare – 07.24

 

 

 

 

Soarele apune – 17.37

Zodia – Vărsător

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Sfințit Mc. Haralambie; Sf. Mc. Valentina

 

 

 

Calendar catolic – DUMINICA a 5-a de peste an. Sf. Scolastica, fc.

 

 

 

 

 

-1355 – Regele Ludovic I al Ungariei confirmă înțelegerea cu Nicolae Alexandru, care în schimbul unor garanții de securitate, a acceptat suzeranitatea regală maghiară asupra Valahiei Transalpine („Țara Românească”).

-1388 – Menționarea, pentru prima dată, a orașului-cetate Suceava, drept capitală a statului feudal Moldova.  

-1763 – În urma Tratatului de pace de la Paris, Franța a cedat Marii Britanii Canada și teritoriile din America de Nord, de la est de râul Mississippi.

-1819 – Simon Bolivar este numit președinte al Venezuelei și comandant suprem al armatei revoluționare.

-1840 – Regina Victoria a Marii Britanii s-a căsătorit cu prințul Albert.

-1841 – A intrat în vigoare „Actul uniunii”, ce confirma oficial unirea Canadei Superioare cu Canada Inferioară (actul fusese semnat în 1840).

-1867 – Are loc, la Iași, premiera piesei „Răzvan vodă”, de B.P. Hașdeu, prima dramă istorică românească importantă.

-1904 – Împăratul Japoniei a declarat, în mod oficial, război Rusiei, condamnând pretențiile rusești asupra Coreei și Manciuriei.

-1938 – Regele Carol al II-lea înlătură cabinetul Goga-Cuza și instaurează un regim de autoritate personală. În fruntea guvernului este numit patriarhul Miron Cristea.

-1942 – Primul Disc de Aur a fost decernat de către Compania RCA VICTOR americanului Glenn Miller, pentru melodia „Chatta Nooga Choo Choo”.

-1945 – Armata 1 româna desfășoară operația pentru zdrobirea bastionului inamic din Munții Javorina (Cehoslovacia) (10 februarie – 18 martie).  

-1947 – Delegația Guvernului român semnează, la Paris, Tratatul de pace cu Puterile Aliate și Asociate. României i se recunosc drepturile legitime asupra Transilvaniei de Nord și i se impune plata unor despăgubiri, în contul reparațiilor de război.

-1955 – România și Iugoslavia au semnat un acord cu privire la stabilirea regulilor de navigație în sectorul comun al Dunării.

-1960 – Ia ființă în senatul francez un grup parlamentar de prietenie Franța-România, cuprinzând personalități marcante din toate partidele politice.

-1965 – Adunarea Generală a ONU alege România ca membru al Consiliului Economic și Social pentru o perioadă de trei ani.

-1968 – S-a înființat Societatea de Științe Istorice din România.

-1990 – Curtea Supremă de Justiție, sesizată de Procuratura Generală, hotărăște trimiterea în judecată pentru complicitate la genocid, în perioada timișoreană a Revoluției din decembrie 1989, pe membrii comandamentului instituit la Timișoara pentru înăbușirea și reprimarea Revoluției.

-1997 – Supercalculatorul Deep Blue, fabricat de IBM, l-a înfrânt la șah pe campionul mondial Garry Kasparov.

-2003 – Franța și Belgia se opun, la NATO, cererilor americane privind acordarea de sprijin pentru Turcia, în cazul unui atac împotriva Irakului. Franța, Rusia și Germania adoptă o declarație comună, care se referă la prelungirea inspecțiilor din Irak.

-2005 – A încetat din viaţă dramaturgul american Arthur Miller (n. 17 octombrie 1915). Printre cele mai cunoscute piese ale sale figurează „Moartea unui comis-voiajor” şi „Cruciatul”, un studiu devastator despre puterea isteriei maselor, inspirat de propria experienţă în perioada vânătorii de comunişti declanşată de McCarthy. A fost laureat al Premiului Pulitzer pentru Dramaturgie şi soţul lui Marilyn Monroe.

-2006 – A 20-a ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Torino. Participă 2.500 de atleți din 85 de țări. (Italia, 10-26).

– 2008 – A încetat din viaţă actorul Roy Scheider, nominalizat la premiile Oscar pentru „Filiera Franceză” şi „All that Jazz”, celebru pentru rolul poliţistului neînfricat din „Fălci” (n. noiembrie 1932).

-2009 – Pentru prima dată are loc coliziunea a doi sateliți artificiali care orbitau în jurul Pământului. Coliziunea s-a produs la ora 16:56 UTC la 789 km deasupra Peninsulei Taimîr, în Siberia; viteza sateliților în timpul coliziunii a fost estimată la 11,7 km/s.

 

 

ULTIMA ORĂ

a woman in green long sleeves picking tomatoes a woman in green long sleeves picking tomatoes
National10 ore ago

Secretele cultivării roșiilor: Sfaturi de la un fermier experimentat (INTERVIU)

Atunci când vine vorba de cultivarea roșiilor sau, mai important, de obținerea unei recolte de roșii uimitoare, câteva sfaturi și...

National10 ore ago

Organizațiile de mediu solicită Guvernului României să sprijine retragerea din Tratatul Carta Energiei (INTERVIU)

Mai multe organizații de mediu și think tank-uri solicită Guvernului României să susțină retragerea din Tratatul Carta Energiei, după ce Comisia...

soldier wearing brown helmet holding assault rifle during daytime soldier wearing brown helmet holding assault rifle during daytime
International10 ore ago

Statele Unite suspendă livrarea de bombe către Israel

Statele Unite au suspendat livrarea unui transport de bombe de putere în Israel, după ce guvernul israelian nu a răspuns...

red smoke illustration red smoke illustration
International10 ore ago

Flacăra Olimpică ajunge la Marsilia, deschizând un tur inedit înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris

Flacăra olimpică a ajuns în largul portului Marsilia, unde va fi debarcată diseară, la începutul unui tur al Franței inedit,...

National10 ore ago

Autostrada A7 ar putea reduce pericolele de pe Drumul Național 2 – E 85

Drumul Național 2 – E 85 se numără printre cele mai periculoase șosele din țară, fiind martor la zeci de...

National10 ore ago

Polițiștii locali au protestat la Guvern pentru recunoașterea condițiilor grele de muncă

Câteva zeci de poliţişti locali din România au protestat la Guvern, în Piaţa Victoriei, solicitând recunoaşterea condiţiilor grele de muncă,...

boy looking on a tidied desk boy looking on a tidied desk
National10 ore ago

Reîntoarcerea la școală pentru aproximativ trei milioane de elevi și preșcolari

Aproximativ trei milione de elevi şi preşcolari au revenit, astăzi, în sălile de curs, după vacanţa de primăvară şi sărbătorile...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON