Connect with us

Evenimente

Pizza napoletana a fost numita parte din patrimoniul UNESCO

Zilnic, în Italia sunt consumate şapte milioane de pizza.

Published

on

Pizza napoletană câştigă statutul de patrimoniu UNESCO. Decizia a fost luată joi, 7 decembrie, de Comitetul pentru Patrimoniul Mondial al UNESCO, reunit pe insula Jeju din Coreea de Sud. Italia şi Napoli sunt în sărbătoare. Sergio Miccu, preşedintele Asociaţiei Napolitane de Pizzaioli (Associazione Pizzaiuoli Napoletani), a declarat pentru AFP că pizza va fi oferită joi gratis locuitorilor de pe străzile oraşului.”Vittoria!” (Victorie!”) – a scris ministrul italian al agriculturii şi alimentaţiei, Maurizio Martina pe Twitter. „Identitatea gastronomică este din ce în ce mai bine protejată”, a adăugat ministrul Maurizio Martina. Este incontestabil faptul că know-how-ul gastronomic din jurul producţiei de pizza este un patrimoniu cultural, a comentat şi Comitetul UNESCO. Este o parte integrantă a culturii şi identităţii napolitane. Alfonso Pecoraro Scanio, fost ministrul italian al agriculturii, care a participat la reuniunea de la Jeju, a exclamat într-un video postat pe Twitter: „Trăiască arta napolitană pizzaiolo!” Două milioane de persoane au semnat o petiţie pentru a susţine cererea Italiei ca pizza napolitană să devină patrimoniu UNESCO. Ambasadorul italian al UNESCO, Vincenza Lomonaco, a mulţumit tuturor statelor care au votat pentru Napoli şi pentru pizza.
Ministrul italian al culturii şi turismului, Dario Franceschini, a spus că „în timp ce pizza a devenit un patrimoniu universal, mulţi oameni din întrega lume nu ştiu că este de origine italiană. Această decizia a UNESCO va stabili adevărul pentru totdeauna: pizza este o hrană globală, care s-a născut în Napoli şi în acest cuptor.”
„După 250 de ani de aşteptare, pizza este un patrimoniu UNESCO! Felicitări Napoli! „, a spus porducătorul de pizza Enzo Coccia. „De-a lungul secolelor, arta napolitană de a fabrica pizza s-a bazat pe câteva elemente-cheie: apă, făină, sare şi drojdie, dar şi pe produse excelente din mediul rural, a mai spus Enzo Coccia. „Pizzaioli este arta de a face pizza, de la cuptoarele de lemn folosite până la manipularea spectaculoasă a aluatului, aruncându-l în aer pentru a-l ‘oxigena’. Pentru o pizza reuşită, menţionează Coccia, mai „sunt necesare mâinile, inima şi sufletul, care ne permit să facem magie”. El descrie întinderea aluatului ca „o dragoste şi o pasiune pe care le transmitem altora”.
Istoricul Antonio Mattozzi a spus că „în jurul anului 1750 a apărut prima pizza în taverne, după care oamenii au început să se specializeze ca ‘pizzaioli’ (bucătari de pizza) şi până la sfârşitul secolului al XVIII-lea au fost create primele pizzerii”.
Zilnic, în Italia sunt consumate şapte milioane de pizza. În ţară există 35.000 de pizzerii şi un sfert de milion de locuri de muncă depind de afacerea de miliarde de dolari. Cei mai mari fani din lume ai acestei specialităţi sunt locuitorii Americii de Nord, care consumă 13 kg de pizza pe persoană în fiecare an. Italienii ocupă locul al doilea în clasamentul internaţional, cu un consum mediu anual de 7,8 kg. de pizza pe cap de locuitor. Austriecii consumă anual 3,3 kg de pizza pe persoană.

 

sursa: rador.ro

 

ULTIMA ORĂ

boy running in the hallway boy running in the hallway
National21 de minute ago

Vacanța de primăvară începe pentru aproximativ 3 milioane de elevi și preșcolari

Astăzi marchează începutul vacanței de primăvară pentru aproximativ 3 milioane de elevi și preșcolari din întreaga țară, care sărbătoresc acest...

Regional35 de minute ago

Simpozion dedicat lui Matei Basarab la Ocnele Mari, Vâlcea

Ocnele Mari din județul Vâlcea se pregătesc să găzduiască un simpozion special dedicat Domnului Țării Românești, Matei Basarab, cu ocazia...

Regional43 de minute ago

Dezinsecția aeriană va începe la Craiova în prima săptămână din mai

Autoritățile locale din Craiova au anunțat că dezinsecția aeriană a domeniului public al municipiului va începe la începutul săptămânii viitoare....

Regional46 de minute ago

Șantierul pentru noul Spital Regional de Urgență de la Craiova a fost deschis astăzi

Astăzi, pe 26 aprilie, a fost inaugurat șantierul pentru construcția noului Spital Regional de Urgență de la Craiova, proiect ce...

boy sitting with brown bear plush toy on selective focus photo boy sitting with brown bear plush toy on selective focus photo
Regional54 de minute ago

Anchetă în Gorj: Minor de 6 ani presupus vândut în Germania de către familie

Procurorii DIICOT fac anchetă în Gorj, unde se presupune că un minor în vârstă de 6 ani din comuna Dănciulești...

Regionalo oră ago

Peștișani: Lansarea TEEN ART MUSEUM: Un muzeu digital dedicat vieții și operelor lui Constantin Brâncuși

Astăzi, Asociația Be Teen în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Peștișani au lansat proiectul TEEN ART MUSEUM, o inițiativă...

Regionalo oră ago

Jandarmeria Gorj recrutează tineri pentru înscrierea în școlile militare de subofițeri

Jandarmeria Gorj oferă oportunități pentru tinerii dornici să urmeze o carieră în domeniul militar. În contextul concursului de admitere în...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON