Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 17 februarie 2019

Published

on

Duminică, 17 februarie

Zile trecute – 47

Zile rămase – 318

Soarele răsare – 07.14

Soarele apune – 17.46

Zodia – Vărsător

Calendar ortodox – Sf. Mare Mc. Teodor Tiron; Sf. Mariamna; Sfinții împărați Marcian și Pulheria

Calendar catolic – Duminica a 6-a de peste an; SS. Întemeietori ai Societății „Slujitorii Sf. Fc. Maria”*; Teodor, soldat, m.

-1411 – În urma luptelor pentru succesiunea la tron, Musa, unul din fiii sultanului Baiazid, a devenit sultan cu sprijinul lui Mircea cel Bătrân.  

-1600 – A încetat din viaţă Giordano Bruno, susţinător al teoriei coperniciene conform căreia Pământul şi celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui şi în jurul propriilor axe; a dezvoltat această teorie şi a emis ipoteza unui univers infinit: „Despre infinit, univers şi lumi”. A fost ars pe rug, la Roma, ca eretic, din ordinul Inchiziţiei (n. 1548).

-1673 – A încetat din viaţă Moliere (Jean Baptiste Poquelin), dramaturg francez, autor a numeroase piese în versuri sau proză, în care a ridiculizat vicii ale spiritului sau ale societăţii („Avarul”, „Mizantropul”) (n. 15 ianuarie 16 22).

-1753 – În Suedia ziua de 17 februarie este urmată de 1 martie; țara face trecerea de la calendarul iulian la calendarul gregorian.  

-1850 – Domnitorul Barbu Știrbei a dat ofisul domnesc privind organizarea școlilor din Țara Românească.

-1866 – Pe baza decretului lui Alexandru Ioan Cuza, din 1865, a început să funcționeze Banca României, constituită prin transformarea filialei din București a Băncii Imperiului Otoman; primul președinte al băncii a fost Ion Ghica (17 februarie/2 martie).

-1867 – S-a realizat dualismul austro-ungar luând astfel naștere Imperiul Austro-Ungar.

-1904 – A avut loc, la Milano, premiera mondială a operei „Madame Butterfly” de Puccini.  

-1941 – Al Doilea Război Mondial: părintele franciscan Maximilian Kolbe a fost arestat de Gestapo pentru ajutorul dat unor refugiați din estul Poloniei (evrei și ucrainieni). Kolbe și-a dat viața în schimbul eliberării altui prizonier, tatăl unor copii, la Auschwitz.

-1947 – În Austria, a fost emisă „A doua lege privind național-socialismul”, prin care foștii naziști erau excluși din viața publică.

-1950 – Prin decret al Consiliului de Miniștri, a fost modificat statutul de organizare și funcționare a Academiei, devenită Academia Republicii Populare Române.

-1979 – Declanșarea războiului de graniță chino-vietnamez.

-1987 – Pe fondul nemulțumirii generale cauzată de restricțiile economice, pe teritoriul României au avut loc mai multe manifestații de protest; la Iași, studenții au manifestat împotriva condițiilor inumane din cămine, scandând „Vrem apă să ne spălăm și lumină să învățăm!”.

-1993 – Academia Română a hotărât revenirea la scrierea cu „â” în interiorul cuvântului și a formei „sunt” în loc de „sînt”.

-1993 – Vizita oficială a președintelui României, Ion Iliescu, la sediul NATO din Bruxelles.  

-1997 – Constituirea Asociației Camerelor de Comerț din zona Mării Negre, în cadrul unei reuniuni desfășurate la Centrul Român de Afaceri „Marea Neagră”, de la Mangalia.

-1999 – Au avut loc, în localitatea Stoenești, județul Olt, confruntări violente între forțele de ordine și grupuri de mineri porniți înspre Capitală.

-1999 – NATO a aprobat un „plan de operare” pentru o eventuală forță internațională de menținere a păcii în Kosovo (KFOR), care să cuprindă 26.000 de oameni.

-2001 – A fost efectuat, în SUA, cel de-al doilea transplant de mână reușit.

-2008 – Kosovo și-a autoproclamat independența față de Serbia.  

-2013 – A 63-a ediție a Ursului de Aur, unde marele premiu i-a fost acordat lui Călin Peter Netzer pentru filmul „Poziția copilului”.  

ULTIMA ORĂ

International8 ore ago

A doua semifinală a Concursului Eurovision: 15 țări concurează pentru un loc în finală

Concursul Eurovision continuă joi, când are loc cea de-a doua semifinală. 15 ţări vor concura şi în această seară pentru...

National8 ore ago

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare și locale începe mâine

Peste exact o lună, în România vor fi organizate primele alegeri din acest an. Este vorba de cele europarlamentare și...

National8 ore ago

România sărbătorește Ziua Europei și Ziua Independenței la 9 Mai

La 9 Mai, în fiecare an, România marchează atât Ziua Europei, dedicată păcii și unității pe continent, cât și Ziua...

portrait of a brown dog wearing a chain portrait of a brown dog wearing a chain
Regional8 ore ago

Râmnicu Vâlcea: Târg de adopții canine în Parcul Mircea cel Bătrân

Primăria Râmnicu Vâlcea invită iubitorii de animale să participe la un eveniment special dedicat adopției canine, care va avea loc...

Regional8 ore ago

Premiera spectacolului „Caliban și Vrăjitoarea”, la Festivalul Internațional Shakespeare

Teatrul Național „Marin Sorescu” anunță premiera spectacolului „Caliban și Vrăjitoarea” de Mihaela Drăgan, după  „Furtuna” de William Shakespeare. Premiera va...

Regional9 ore ago

Ultimul weekend alături de Albă ca Zăpada și cei șapte pitici, în Parcul Nicolae Romanescu

Ultimul weekend alături de Albă ca Zăpada și cei Șapte Pitici își așteaptă vizitatorii cu nenumărate activități. Cei care aleg...

Regional9 ore ago

Renovarea și redescoperirea pianinei Carl Hardt, la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova

Instrumentul muzical se afla la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova de mai mulți ani. Acesta a fost restaurat datorită...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON