Connect with us

Fapt divers

NASA a schimbat orbita unui asteroid prin ciocnirea controlată cu sonda DART

Published

on

Sursă imagine: National Aeronautics and Space Administration

Sonda spațială DART (Double Asteroid Redirection Test) s-a izbit de un mic asteroid numit Dimorphos pe 26 septembrie, în cadrul unei misiuni menite să testeze o potențială tehnică de apărare planetară în cazul în care o rocă spațială de mari dimensiuni ar amenința vreodată să se ciocnească cu Pământul.

Primele calcule arată că impactul a scurtat orbita de aproape 12 ore a lui Dimorphos cu 32 de minute, deși oamenii de știință se așteptau inițial la o reducere cu 10 minute, au anunțat oficialii NASA în timpul unei conferințe de presă.

Nava spațială DART, care a costat aproximativ 314 milioane de dolari și a cântărit aproximativ 360 de kilograme, a fost lansată în noiembrie 2021. Aceasta a fost trimisă către Dimorphos, despre care oamenii de știință estimaseră că avea o lățime de aproximativ 160 de metri și care orbita în jurul unui asteroid mai mare, numit Didymos, o dată la 11 ore și 55 de minute.

DART s-a ciocnit cu asteroidul pe 26 septembrie, accelerând cu 23.760 km/h și trimițând către Pământ o imagine la fiecare secundă până când s-a prăbușit pe Dimorphos într-o coliziune îndepărtată la 11 milioane de kilometri de Pământ.

Deși oamenii de știință încă analizează rezultatele, schimbarea orbitală, care reprezintă o diferență de 4% față de orbita anterioară a lui Dimorphos, ar fi putut fi întărită de cantitatea de resturi pe care impactul a trimis-o în spațiu, a declarat în timpul conferinței de presă Nancy Chabot, responsabilă de coordonarea pentru DART la Laboratorul de Fizică Aplicată Johns Hopkins.

Principala descoperire a misiunii de până acum este schimbarea orbitei lui Dimorphos, dar vorbitorii de la conferința de presă au dezvăluit, de asemenea, noi imagini ale urmărilor impactului.

Observațiile misiunii vor continua până anul viitor, a precizat Chabot. Agenția Spațială Europeană va lansa, de asemenea, o navă spațială de urmărire, numită Hera, în 2024, care va explora Didymos și Dimorphos mult mai în amănunt.

Sursă text: space.com